Un sat mexican ai carui locuitori s-au imbolnavit, rand pe rand, incepand din luna februarie, de o forma severa de gripa ar putea fi sursa virusului gripei porcine, care ameninta acum sa se raspandeasca in intreaga lume. Satul mexican este situat la doar 12 mile de o fabrica de prelucrare a carnii de porc, scrie The Guardian.

Autoritatile mexicane au confirmat, zilele trecute, un caz de gripa porcina in satul La Gloria, la un baietel de 4 ani. In acest sat, 400 de locuitori, adica 60% din populatie, s-au imbolnavit, rand pe rand, de o forma severa de raceala, primele cazuri fiind semnalate in luna februarie.

  • Simptome identice cu ale gripei porcine

Simptomele celor bolnavi erau aceleasi cu cele identificate la bolnavii de gripa porcina: febra mare, tuse puternica, dureri musculare si articulare, dureri de cap aproape insuportabile, voma si diaree.

In ultimele luni, doi bebelusi din satul La Gloria au murit dupa ce s-au imbolnavit. Oficial, autoritatile locale au consemnat faptul ca acestia au murit de pneumonie si spun acum ca nu isi fac planuri pentru deshumarea micutilor, pentru a se verifica daca nu cumva cauza mortii a fost gripa porcina.

Un locuitor din La Gloria a declarat, sub protectia anonimatului, pentru The Guardian, ca "Unii oameni au inceput sa se imbolnaveasca inca din februarie, iar un bebelus in varsta de 8 luni a murit. Un alt bebelus a murit pe 21 martie. Din senin, tot mai multi locuitori ai satului s-au imbolnavit. Autoritatile au trimis medici si asistente sa vada despre ce este vorba, si sa ne trateze. Aproape 60% dintre locuitorii satului s-au imbolnavit. Medicii au tras concluzia ca este vorba despre un virus atipic de raceala. Le-am spus ca este vorba despre gripa, dar ne-au zis ca e imposibil, pentru ca gripa a fost eradicata in Mexic."

  • Cel mai mare producator de carne de porc din lume coopereaza cu autoritatile mexicane pentru a gasi sursa virusului

La doar 12 mile departare de La Gloria se afla o fabrica de prelucrare a carnii de porc, dar proprietarul acesteia spune ca niciunul dintre angajatii sai nu a prezentat simptome de boala.

La randul sau, cel mai mare producator de carne de porc din lume, compania Smithfield, a anuntat ca "nu are niciun motiv sa creada ca aparitia virusului gripei porcine are vreo legatura cu operatiunile sale din Mexic". In plus, Smithfield si-a anuntat intentia de a coopera cu autoritatile mexicane pentru a identifica posibila sursa a gripei porcine.