Expertii Organizatiei Mondiale a Sanatatii au ajuns, marti, la concluzia ca virusul gripei porcine este transmisibil de la om la om, anunta Reuters. OMS a decis, tot marti, sa ridice de la 3 la 4, pe o scara de 6, nivelul de alerta din cauza gripei porcine, ceea ce inseamna "o crestere semnificativa" a riscului unei pandemii si a avertizat ca nicio regiune nu este ferita de pericolul raspandirii virusului, potrivit AFP.

Organizatia a confirmat existenta a 79 de cazuri in intreaga lume.

  • Guvernatorul statului american California, Arnold Schwarzenegger, a decretat, marti, stare de urgenta, procedura care permite mobilizarea tuturor resurselor in caz de pericol grav, dupa ce 11 persoane pe intreg teritoriul statului au fost infectate cu gripa porcina, informeaza AFP.
  • Primul caz inregistrat in Austria. O femeie suspecta de gripa porcina se afla in carantina, la spitalul din Steyr, anunta presa germana.
  • Si Israelul a confirmat primele doua cazuri de gripa porcina.
  • Mexicul, principalul focar, a anuntat, marti, ca numarul "probabil" inca provizoriu al epidemiei de gripa porcina din aceasta tara a crescut de la 149 la 152 de morti.
  • Columbia a declarat "stare de dezastru national" din cauza gripei.
  • Si Belgia a anuntat ca testele au iesit negative pentru toti cei sase suspecti de gripa porcina, trei adulti si trei copii, care s-au intors din zone contaminate.
  • Si in Germania, un barbat si sora sa au fost internati luni intr-o clinica din Bielefeld. Tinerii proaspat reintorsi din Mexic acuzau febra si simptome de gripa. Testele rapide la care au fost supusi nu au confirmat diagnosticul de Influenza de tip A/H1N1. Noi analize li se vor face marti. Pana la rezultatele finale, ei raman in carantina. In Germania persista atentionarea populatiei referitoare la periculoasa pandemie, asa-numita "gripa porcina", sau "nordamericana", cum o numeste presa germana.
  • De asemenea, autoritatile sanitare australiene au anuntat ca examineaza 40 posibile cazuri de gripa porcina. Potrivit ministrului Sanatatii, rezultatele testelor vor fi cunoscute in cateva zile. Intre cei suspectati de aceasta boala sunt si copii.
  • Si Noua Zeelanda anuntase luni noaptea 56 de posibili bolnavi, intre cei care s-au intors recent din Mexic si SUA. Printre suspecti sunt noua elevi de liceu si un profesor intorsi dintr-o calatorie in Mexic si care ar putea fi purtatori ai unui virus gripal de tip A, familie careia ii apartine si gripa porcina.

Primele cazuri de gripa porcina in Europa au fost semnalate in cursul zilei de luni, cand virusul a fost confirmat in Spania, Marea Britanie, Elvetia si Franta.