Administratia Obama va lansa noi initiative de pace in Orientul Mijlociu doar daca Israelul vrea aceast lucru, a declarat seful diplomatiei israeliene, Avigdor Lieberman. "Credeti-ma, America e de acord cu toate deciziile noastre", a spus Lieberman, intr-un interviu recent pentru cotidianul Moskovskiy Komosolets, din care Haaretz citeaza cateva fragmente.

In primul sau interviu important de dupa preluarea mandatului, Lieberman a afirmat ca rolul Israelului este "sa aduca mai aproape SUA si Rusia". De altfel, seful diplomatiei de la Ierusalim a discutat despre rolul secundar jucat de Rusia in Orientul Mijlociu si in conflictul israeliano-palestinian, adaugand ca vrea sa indrepte acest lucru. "Rusia are o influenta speciala in lumea musulmana, iar eu cred ca este un partener strategic care trebuie sa joace un rol-cheie in Orientul Mijlociu", a spus ministrul israelian.

El a afirmat, de asemenea, ca nu Iranul, ci Afganistanul si Pakistanul reprezinta cele mai importante amenintari strategice pentru Israel. "Pakistanul este un stat nuclear, instabil, iar Afganistanul este amenintat sa fie preluat de catre talibani. Combinatia formeaza o regiune apropiata de radicalism condusa in spiritul lui Bin Laden", a afirmat Lieberman.

In ceea ce priveste solutia "doua state" (Israel si Palestina) propusa de unele cancelarii pentru a pune capat conflictului din regiune, ministrul a afirmat ca este "un slogan frumos caruia ii lipseste substanta".

Lider al Partidului Beyteynu, Avigdor Lieberman este un fost bodyguard de club, emigrat din URSS. Aplaudat de suporteri pentru stilul sau direct, care proslaveste nationalismul israelian, el este acuzat de criticii sai de rasism din cauza discursului antiarab virulent.

"El are raspunsuri simple la probleme complexe. Sa scapam de arabii din Israel si vom avea un stat curat", sustine unul dintre criticii sai, Yaron Ezrahi.