Adjunctul ministrului israelian al sanatatii, Yaakov Litzman, foloseste exclusiv termenul gripa din Mexic atunci cand vorbeste despre gripa porcina, avand in vedere ca porcul este considerat un animal impur in iudaism, informeaza AFP. "Prefer sa vorbesc despre gripa din Mexic, pentru a nu pronunta cuvantul porc", a declarat ultraortodoxul Litzman intr-o conferinta de presa.

Consumul de carne de porc este interzis in iudaism, iar animalul are o imagine puternic nefavorabila in traditia evreiasca.

In ceea ce priveste amenintarea gripei, "nu exista indicii ca virusul ar fi ajuns in Israel, dar serviciile noastre sunt pregatite pentru orice eventualitate", a afirmat adjunctul ministrului sanatatii.

Doua cazuri au fost aduse in discutie: un barbat de 40 de ani, revenit din Mexic, care prezenta simptome de gripa, spitalizat luni si pus in carantina la spitalul Meir din Kfar Saba si un tanar de 26 de ani, prezentand simptome similare dupa intoarcerea din Mexic, care a fost spitalizat duminica intr-o alta localitate.