Un nou virus de gripa porcina, despre care se banuieste ca a cauzat moartea a aproape 60 de persoane in Mexic, are "un potential pandemic", a declarat sambata seful Organizatiei Mondiale a Sanatatii, Margaret Chan. Oficialul OMS a afirmat ca este vorba despre "o situatie serioasa" care trebuie monitorizata cu atentie.

Chan, care se afla in vizita in Statele Unite, si-a scurtat sederea si s-a intors la Geneva pentru "convorbiri urgente". Ea a declarat ca decesele au fost provocate de "un nou virus" si a cerut statelor "sa-si sporeasca vigilenta".

Experti din domeniul sanatatii au afirmat ca testele realizate pana in prezent par sa indice faptul ca decesele din Mexic sunt provocate de acelasi virus care a imbolnavit opt persoane in Statele Unite.

In afara de cele aproape 60 de decese, alte sute de persoane se afla sub supraveghere medicala in Mexic, unde a fost declansata starea de alerta. Scolile din Mexico City au fost inchise, iar evenimentele publice (spectacole, concerte, competitii sportive) au fost suspendate pentru o perioada de 10 zile.

OMS a afirmat ca decesele din Mexic (dintre care 18 sunt confirmate iar alte 40 sunt suspecte) au fost provocate de gripa porcina de tip A/H1N1.