Presedintele Ucrainei, Viktor Iuscenko, a anuntat ca tara sa isi va consolida nu numai prezenta economica, dar si cea militara in regiunea Dunarii, zona canalului Bastroe. Seful statului a mentionat ca este vorba de restabilirea prezentei militare a Ucrainei in respectiva regiune, scrie presa de la Kiev. Presedintele, scrie presa ucraineana, propune partii romane sa colaboreze la nivel interstatal in problema folosirii sectorului comun al fluviului Dunarea.

Activitatea economica a Ucrainei din perimetrul ucrainean al Deltei Dunarii constituie un drept suveran al Ucrainei, a mai declarat presedintele Viktor Iuscenko intr-o conferinta de presa. El a respins acuzatiile potrivit carora, prin activitatea sa economica, Ucraina distruge echilibrul ecologic al regiunii. „Nu efectuam niciun fel de lucrari in interiorul rezervatiei naturale”, a asigurat Iuscenko, precizand ca aceasta teza este sustinuta inclusiv de expertii internationali.

Iuscenko cere alegeri anticipate

Pe de alta parte, Viktor Iuscenko a chemat toate fortele politice ale tarii la „detensionare” prin alegeri prezidentiale si parlamentare anticipate. „In Rada suprema trebuie sa existe o majoritate reala, o coalitie reala, trebuie sa existe o echipa capabila sa formeze bugetul, programul de guvernare. Este foarte important ca acest lucru sa se intample. In caz contrar, se poate merge pe alta cale – anticipate”, a spus Iucenko, solicitand actualei coalitii fie sa prezinte dovezi ca ea exista, fie sa coopteze Partidul Regiunilor sau Partidul Comunist.

Referindu-se la relatiile cu Rusia, presedintele Iuscenko a vorbit indelung, dupa cum noteaza publicatia electronica Vzgliad, dar fara a spune ceva nou. Pe scurt, mingea nu este in curtea ucraineana. Iar rusii trebuie sa respecte poporul suveran al tarii vecine, dreptul lui de a-si forma propria politica suverana.

„Drum inapoi nu exista, iar relatiile care au existat acum 20 sau 25 de ani nu mai sunt posibile astazi. Ucraina nu va face niciodata un pas care sa para neprietenos fata de Rusia. Ucraina nu vrea probleme cu Rusia”, a afirmat Iuscenko, dand de inteles ca nu exclude posibilitatea revizuirii relatiilor din domeniul gazelor naturale dintre cele doua state.

„Sistemul intelegerilor convenite nu a intarit sentimentul de stabilitate, nici in Rusia, nici in Ucraina, nici in Europa. Trebuie ca Ucraina si Rusia sa gaseasca acel regim de relatii care sa-i convinga pe partenerii occidentali ca formam o pereche care se completeaza, responsabila din punctul de vedere al asigurarii securitatii energetice a UE”.