Aseara tarziu, postul public de televiziune din Ungaria, MTV1, ne-a oferit exclusivitatea unui moment de istorie media, cu tot tragismul lui: András Kepes, jurnalist la MTV, a prezentat un interviu-testament realizat in septembrie anul trecut cu Eduardo R. Flores, asasinat de fortele de interventie boliviene, joia trecuta, in incidentul armat de la Hotelul Las Americas din Santa Cruz, pentru un presupus plan de asasinare a presedintelui Evo Morales. A doua zi, Flores a si fost inmormantat.

Alaturi de Flores si-au mai pierdut viata Arpad Magyarosi, nascut in Sovata, si irlandezul Dwyer Michael Martin. Alti doi colegi de-ai lui Flores au fost arestati si in prezent se pare ca sunt intr-o inchisoare din apropiere de Santa Cruz: Elod Toasa, concetatean si prieten cu Magyarosi, si croatul Mario Tadic. Presedintele Morales i-a acuzat pe cei cinci de terorism si mercenariat.

Interviul acordat de Eduardo Rozsa Flores pentru MTV1 are un caracter mai special. András Kepes este, probabil, cel mai bun cunoscator al vietii si personalitatii lui Flores, ocupandu-se de biografia acestuia pret de mai bine de 15 ani, realizand si trei filme documentare, ultimul prezentat tot la MTV1, in octombrie 2008. Dupa ultimul interviu, insa, Flores i-a propus lui Andras Kepes un alt interviu, in care sa ii povesteasca de ce pleaca el, de fapt, in Bolivia. Rugamintea lui Eduardo Flores a fost, insa, aceea ca reporterul maghiar sa nu faca publica discutia decat daca bolivianul nu se va mai intoarce...

Eduardo Flores a plecat in Bolivia la rugamintea unor prieteni, pentru a organiza rezistenta armata din Santa Cruz, locul sau natal. „Situatia din Bolivia a inceput sa fie atat de critica incat sunt temeri ca se va recurge la violente”. Din cele spuse de Flores in interviu, scopul celor care care l-au cautat si l-au rugat sa ii ajute a fost acela ca prin mijloace politice, „dar prin folosirea fortei”, sa obtina autonomia sau proclamarea independentei in Santa Cruz.

„N-au trebuit sa ma bata foarte mult la cap”, spune Eduardo Flores, nuantand, insa, ca oamenii lui nu planuiesc atacarea centrului guvernamental, La Plaz, vor doar elaborarea unui plan de aparare. „Nu ma duc in jungla boliviana sa il joc pe Che Guevara", a mai spus el.

Flores a vorbit apoi si de bani. Cei care i-au cerut ajutorul au banii necesari organizarii armatei si procurarii de armament: „armele vor fi procurate din strainatate sau de la fata locului, prin canale ilegale, de catre cei care se ocupa de treaba asta”.

Eduardo Flores a spus ca guvernul bolivian probabil stia de toate acestea, dar ca nu isi face griji ca ar putea fi prins, pentru ca teritoriul in care urma sa actioneze e destul de generos si se poate ascunde, iar fortele de interventie ale guvernului nu mai au aceeasi capacitate de interventie in zona. Flores a descris situatia din Bolivia ca pe una foarte tensionata, tara fiind divizata intre cei din est si cei din vest, iar pentru stabilitate, e nevoie fie ca una dintre parti sa castige si sa o supuna pe cealalta guvernand autoritar, fie ca cei din est sa obtina autonomie sau, daca nu se poate altfel, independenta.

Flores a povestit inclusiv despre traseul pe care urma sa il parcurga pentru a ajunge in Bolivia: va zbura pana in Brazilia, de unde, prin padurile virgine, calauzele il vor trece in tara sa natala si va fi dus cu masina la Santa Cruz.O alta tema a discutiei a fost cea legata de eventualele pretentii financiare ale lui Flores fata de cei care i-au cerut ajutorul. „Nu am fost si nu voi fi niciodata mercenar”, a subliniat Flores. In fine, cand a fost intrebat daca ii e frica de moarte, Flores declara ca nu se teme de ea si ca daca e sa i se intample ceva in tara natala, inseamna ca asa i-a fost „scris” si ca acela e cel mai potrivit loc pentru a muri.

Jurnalistul Kepes András a declarat agentiei ungare MTI ca discutia dintre el si Eduardo R. Flores constituie, de fapt, un testament. „A fost o discutie secreta, nu am avut nici macar operator, am fost doar noi doi si o camera de filmat. Eduardo m-a rugat sa nu vorbesc nimanui despre aceasta intregistrare si sa nu dau publicitatii materialul pana cand el s-ar putea intoarce. In cazul in care nu se va mai intoarce, mi-a spus ca pot face cu caseta ce vreau”, a declarat jurnalistul de la MTV1.

”I-ar fi placut daca as fi mers cu el in Bolivia sa filmez, dar i-am spus ca nu e genul meu de subiect, desi am mai filmat cu el in razboiul iugoslav, la inceputul anilor ’90, dar acolo era o alta situatie. Adolescenta mi-am petrecut-o in America de Sud, acesta a fost una dintre punctele de legatura dintre noi. Mi-a spus ca sunt singurul om in care are incredere de aceea si imi va spune, practic, testamentul sau: de ce a mers, de fapt, in Bolivia si ce crede despre situatia de acolo”, a conchis jurnalistul de la MTV1.

Pentru referinte intrati pe Blogul lui Marius Cosmeanu

Eduardo Rozsa-Flores a fost copilul unui pictor evreu maghiar si a unei profesoare de origine spaniola. A avut tripla cetatenie: boliviana, croata si maghiara. Din 1991 a luptat de partea croatilor, a trecut apoi la islam, a scris poezii si a fost corespondent al prestigioaselor La Vanguardia si BBC World Service. A intrat in atentia opiniei publice si ca unul care l-a cunoscut pe Carlos, fiind interpretul acestuia cat timp „Sacalul” s-a aflat in Ungaria comunista.

Citeste si biografia lui Eduardo Flores aici

Vezi mai jos imagini de la locul asasinatului. (Atentie, imagini socante, nerecomandate minorilor)