Silvan Shalom, vicepremier al Israelului, a comparat marti Iranul cu Germania lui Adolf Hitler, la o zi dupa discursul anti-evreiesc sustinut de presedintele iranian, Mahmoud Ahmadinejad, la Geneva, relateaza AFP.

"Ceea ce incearca sa faca Iranul in prezent nu este indepartat deloc de ceea ce Hitler a facut cu poporul evreu in urma cu 65 de ani", a declarat Shalom, la intrarea in fostul lagar nazist Auschwitz-Birkenau, unde se desfasoara anualul Mars al supravietuitorilor, in memoria victimelor Holocaustului.

"Iranul nu va abandona niciodata ambitiile sale de a vedea renascut Imperiul Persan. Vor sa controleze intreaga lume islamica, vor sa controleze campurile petroliere si sa domine regiunea pentru a crea o noua superputere", a declarat oficialul israelian, sub inscriptia de trista amintire "Arbeit macht frei".

Cateva mii de tineri din Israel si evrei din toata lumea s-au reunit marti pentru Marsul Supravietuitorilor, la lagarul de concentrare Auschwitz-Birkenau, creat de nazisti in Polonia, in perioada celui de-al doilea razboi mondial. Peste 1,1 milioane de persoane, dintre care un milion de evrei, si-au pierdut viata in acest lagar, devenit simbol international al Holocaustului.

"Israel nu va accepta niciodata ideea de a vedea un Iran care dispune de arma nucleara, pentru ca ne asteptam ca presedintele iranian si alti lideri sa spuna ca Israelul nu are dreptul sa existe, ca trebuie sa dispara de pe harta si ca vor face totul pentru a distruge Israelul", a mai spus vicepremierul evreu.

Ahmadinejad acuza Israelul de rasism

Presedintele Iranului, Mahmoud Ahmadinejad, a lansat luni, in prima zi a conferintei ONU privind rasismul, o critica violenta impotriva Israelului, in urma careia statele europene au parasit sala.

"Dupa sfarsitul celui de-al doilea razboi mondial, ei (tarile aliate, n.r.) au recurs la agresiune militara pentru a priva de pamant o natiune intreaga, sub pretextul suferintei evreilor", a declarat Ahmadinejad.

"Au trimis emigranti din Europa, din Statele Unite si din intreaga lume pentru a stabili o guvernare rasista in Palestina ocupata", a continuat el.

"Sunt necesare eforturi pentru a pune capat abuzurilor sionistilor si a partizanilor acestora", a mai spus Ahmadinejad.