Hackerii au reusit sa patrunda in reteaua Pentagonului si sa spioneze cel mai costisitor si avansat proiect militar al Statelor Unite din toate timpurile - Joint Strike Fighter, in valoare de 300 de miliarde de dolari, au declarat, pentru Wall Street Journal, fosti si actuali oficiali guvernamentali.

In urma acestor atacuri, au fost copiate mai multi terabytes de date legate de design-ul avionului si de sistemele electronice. In acest fel, apararea impotriva unui atac din partea acestui tip de avion ar putea fi cu mult usurata.

Programele de spionaj au criptat datele care au fost furate, astfel incat anchetatorii nu pot spune exact ce fel de informatii au fost copiate.

Atacuri similare au reusit sa acceseze, in ultimele luni, sistemul Fortelor Aeriene americane de control al traficului.

Recrudescenta atacurilor informatice

Aceste informatii apar pe fondul multiplicarii stirilor legate de razboiul informatic dintre Statele Unite si potentialii sai adversari, dupa ce un raport recent arata ca ordinatoarele folosite pentru controlul sistemului de distributie a electricitatii in SUA, precum si a altor elemente de infrastructura, au fost infectate cu programe-spion.

"Nu ne-am mai confruntat niciodata cu asa ceva", a declarat un oficial familiar cu problematica atacurilor informatice, care a adaugat ca agentii militare si civile, dar si companii private au devenit tinte ale atacurilor. "Spionarile vizeaza toate sistemele care fac aceasta tara sa functioneze".

Oficialii citati nu au putut oferi prea multe detalii legate de identitatea atacatorilor, de scopul acestora si de pagubele provocate sistemului american de aparare. Si un aspect pozitiv: desi spionii au reusit sa fure cantitati semnificative de date, nu au putut accesa cele mai sensibile informatii, stocate pe computere care nu sunt legate la Internet.

China mizeaza pe IT pentru a compensa carentele militare

Fosti oficiali americani afirma ca atacurile par a proveni din China, dar este extrem de greu de dovedit originea acestora, in conditiile in care sursa unui atac online poate fi usor disimulata.

Un raport al Pentagonului de luna trecuta afirma ca Beijingul a realizat progrese importante in dezvoltarea tehnologiilor de lupta online. China spera sa compenseze dezvoltarea redusa a capacitatilor militare, comparativ cu SUA, prin abilitatile legate de computere si de spionaj informatic, sustine raportul citat.

Ambasada Chinei a respins aceste acuzatii, declarand ca Beijingul "se opune si interzice orice forma de criminalitate cibernetica". Ambasada a caracterizat raportul Pentagonului drept "un produs al mentalitatii Razboiului Rece".

F-35 Lightning II

Proiectul Joint Strike Fighter, cunoscut si sub denumirea F-35 Lightning II, este cel mai costisitor si cel mai dificil program de dezvoltare de armament conceput vreodata de Pentagon. Avionul este comandat de softuri formate din 7,5 milioane linii de cod, ceea ce reprezinta mai mult decat triplul softurilor folosite pentru avioanele actuale ale Air Force.

Lockheed Martin este contractorul principal al programului, dar Northrop Grumman Corp. si BAE Systems PLC joaca si ele un rol semnificativ in dezvoltarea noului avion.

Lockheed Martin si BAE au refuzat sa comenteze informatiile. Northrop a recomandat ca orice intrebari sa fie trimise catre Lockheed.