Opozitia din Republica Moldova cere Uniunii Europene trimiterea unei misiuni internationale care sa faca o ancheta independenta asupra desfasurarii alegerilor de la 5 aprilie si a evenimentelor care au urmat. Anuntul a fost facut de Vlad Filat, presedintele Partidului Liberal Democrat din Republica Moldova, la Radio Romania Actualitati.

Declaratia liderului opozitiei vine dupa ce Comisia Electorala din Republica Moldova a menţinut rezultatele controversatelor alegeri legislative din 5 aprilie, dupa renumararea voturilor.

Vlad Filat a adaugat ca a discutat pe aceasta tema cu seful Directiei pentru Democratie si Afaceri Politice a Consiliului Europei: "Discutia a fost axata in cea mai mare parte asupra situatiei celor care au fost retinuti ilegal, maltratati, cazul deceselor, care sunt cunoscute la ora actuala, in numar de trei. Din pacate vedem in continuare persoane disparute. Am insistat foarte mult ca investigarea sa fie una nu de forma, dar de continut si profunda. Si, sigur, am discutat foarte mult la capitolul frauda electorala in cadrul alegerilor din 5 aprilie. Am venit cu probele necesare."

"Noi insistam in toate discutiile pe care le avem asupra necesitatii venirii la Chisinau a unei misiuni internationale pentru a face o ancheta independenta pentru a scoate adevarul la suprafata", a adaugat Vlad Filat.

Si primarul Chisinaului, Dorin Chirtoaca, unul dintre liderii opozitiei moldovene, a avut o intalnire cu seful Directiei pentru Democratie si Afaceri Politice a Consiliului Europei, Jean-Louis Laurens.

"Au fost trei aspecte abordate: ziua alegerilor, manifestarile din ziua de 7 si violentele care au avut loc dupa data de 7, tratamentul inuman si degradant, tortura la care au fost supusi cetateni ai Republicii Moldova.Urmeaza sa intocmeasca un raport care probabil va fi prezentat Secretarului General al Consiliului Europei si abia dupa aceea vom vedea un punct de vedere", a declarat Dorin Chirtoaca, pentru Radio Romania.

Liderii opozitiei din Republica Moldova au programata, miercuri, la Chisinau, o intalnire cu premierul ceh Mirek Topolanek, Cehia fiind tara ce asigura presedintia semestriala a Uniunii Europene.