Mediile politice israeliene condamna intentia presedintelui elvetian, Hans-Rudolf Merz, de a se intalni cu presedintele Iranului, Mahmoud Ahmadinejad, informeaza postul de radio Vocea Israelului. Intalnirea inciminata ar putea avea loc cu ocazia participarii sefului statului iranian la conferinta ONU impotriva rasismului, Durban II, de la Geneva.

De altfel, oamenii politici din aparatul de stat israelian ii cer lui Merz sa anuleze aceasta intalnire. "Nici un lider care se respecta nu trebuie sa-i stranga mana unui negationist in mod repetat al Holocaustului si lider al unui regim care sprijina terorismul si se opune existentei Israelului", afirma personalitatile israeliene citate de Vocea Israelului.

Duminica seara, Mahmud Ahmadinejad este invitat la dineul oficial la care vor lua parte toti participantii la conferinta Durban II, boicotata de Israel si SUA. In viziunea israeliana, conferinta Durban II abordeaza in mod marginal problemele rasismului si, in schimb, se concentreaza asupra unor chestiuni politico-diplomatice precum conflictul arabo-israelian.

Si Roni Lechnoiar, ambasadorul Israelului la sediul ONU de la Geneva a comentat: "Este semnificativ faptul ca Ahmadinejad, negationistul Holocaustului, va pronunta un discurs tocmai cu ocazia zilei Holocaustului si a zilei de nastere a lui Hitler si este regretabil faptul ca elvetienii au optat in favoarea unei intalniri cu el", a subliniat ambasadorul israelian.