Un tribunal revolutionar din Iran, care ia hotarari in materie de siguranta statului, a condamnat-o la opt ani de inchisoare pe jurnalista iraniano-americana Roxana Saberi, judecata sub acuzatia spionaj in favoarea Statelor Unite, a anuntat sambata un apropiat al familiei, citat de AFP.

"Tatal Roxanei, Reza Saberi, ne-a informat ca ea a fost condamnata la opt ani de inchisoare", a precizat sursa, sub protectia anonimatului.

Roxana Saberi, in varsta de 31 de ani, are dubla cetatenie - americana si iraniana - si se afla in detentie de la sfarsitul lui ianuarie, in bine cunoscuta inchisoare Evin din Teheran, dupa ce aceasta a fost arestata initial pentru ca "a achizitionat alcool", interzis in Iran.

In procesul inceput luni, care s-a tinut cu usile inchise, Saberi a fost adusa in fata instantei sub acuzatia de "spionaj in folosul unei tari straine (Statele Unite) sub acoperirea jurnalismului", a anuntat marti un purtator de cuvant al justitiei iraniene.

Contactat de AFP, avocatul ziaristei a declarat ca nu doreste sa faca deocamdata niciun comentariu asupra cazului si nu a confirmat, nici infirmat, sentinta.

Cazul a produs ingrijorare la Washington. Decizia instantei iraniene intervine in pofida politicii de deschidere abordata de presedintele american Barack Obama si in ciuda apelurilor pe care secretarul de stat Hillary Clinton le-a adresat elvetienilor, cei care reprezinta interesele Statelor Unite in Iran, in lipsa relatiilor diplomatice.

Fosta Miss North Dakota, Roxana Saberi s-a nascut in Statele Unite, dar detine si pasaport iranian pentru ca tatal ei este nascut in Iran. Ea traieste de sase ani in Iran, unde a lucrat ca ziarist freelancer si a urmat studii de specialitate. Saberi a colaborat in special cu posturile publice de radio NPR, BBC si cu postul de televiziune american Fox News. In 2006, i-a fost retrasa acreditarea, dar i s-a permis trimiterea de documente in strainatate.

Prietenii si colegii de universitate au creat site-ul freeroxana.net pentru sustinerea Roxanei, iar Comitetul pentru Protejarea Jurnalistilor a lansat o petitie prin care cere eliberarea sa.