Intr-un an, miliardarii rusi au saracit cu 380 miliarde dolari, a calculat versiunea rusa a revistei Forbes. Cel mai bogat rus a devenit Mihail Prohorov, cu o avere de 9,5 miliarde dolari, in timp ce liderul de anul trecut, Oleg Deripaska, a cazut pe pozitia a zecea.

Averea insumata a celor mai instariti cetateni ai Rusiei este evaluata la 142 miliarde dolari, cu 380 miliarde dolari mai putin decat anul trecut, noteaza publicatia electronica Gazeta.ru.

Forbes precizeaza ca printre cei prezenti in Top 100 nu exista niciun intreprinzator a carui avere sa fi crescut in ultimele 12 luni. Dimpotriva, toti, fara exceptie, au afisat pierderi.

Mai mult, numarul persoanelor a caror avere depaseste un miliard de dolari s-a redus la 32, fata de 110 anul trecut. In anul dinaintea crizei, Rusia ocupa pozitia secunda la nivelul mondial, din punct de vedere al numarului de miliardari, in urma SUA.

"Dintre milionarii care au cazut din top, cinci reprezinta sectorul constructiilor, patru – constructiile de masini, cinci – metalurgia, doi – segmentul gazelor naturale. Aceasta dinamica reflecta situatia in curs, precum si inclinatia unora sau altora spre risc", comenteaza analistul Dmitri Aleksandrov, de la firma de consultanta Financial Bridge.

"Cei care au preferat, in 2008, sa lucreze cu credite, au pierdut foarte mult, desigur. Dar cei care au lucrat preponderent cu numerar au urcat printre lideri", a adaugat el.

In general, afirma expertii, au avut de castigat acei intreprinzatori care au reusit sa-si vanda afacerile, partial sau total, inainte de criza. Printre ocupantii primelor trei pozitii se regaseste, de asemenea, actionarul principal al companiei Millhouse, Roman Abramovici (8,5 miliarde dolari) si presedintele companiei Lukoil, Vagit Alekperov (7,8 miliarde).

Miliardarii rusi isi vor reveni mai repede - studiu

Pe de alta parte, un studiu al Inaltei scoli de economie din Rusia si compania Citigold releva faptul ca miliardarii rusi vor iesi din criza mai repede decat 'colegii' lor din alte tari emergente. Anul trecut, segmentul social al celor mai instariti cetateni ai Rusiei a afisat 'o dezvoltare vertiginoasa', numarul lor atingand un maxim istoric – 1,2 milioane de oameni.

In acelasi timp, mai putin de un procent dintre locuitorii Rusiei au castigat circa sase trilioane de ruble, sau 30% din totalul veniturilor populatiei tarii. Mai mult, ei au controlat active in valoare de 4,2 trilioane ruble (aproape 10% din PIB).

Expertii cred ca, in pofida inclinatiei lor spre risc, investitorii rusi s-au dovedit, dintre toate tarile asa numitului grup BRIC, cei mai prudenti. "Ca atare, gratie ponderii destul de scazuta in structura capitalului lor a activelor de risc, intreprinzatorii rusi au cele mai mari sanse, la nivelul BRIC, sa-si revina, ba chiar sa iasa mai intariti din criza, pe fondul unei evolutii macroeconomice favorabile a economiei ruse".