In decursul unui singur pranz oficial la Palatul Elysee, presedintele francez Nicolas Sarkozy a reusit sa isi insulte trei dintre cei mai apropiati aliati: Barack Obama - un neexperimentat, premierul spaniol Jose Luis Rodriguez Zapatero - nu foarte inteligent -, iar cancelarul german Angela Merkel - incapatanata, pentru ca nu a impartasit viziunea lui Sarkozy in politica impusa de criza financiara globala.

Recunoscut pentru sinceritate si lipsa de tact, Sarkozy a realizat de aceasta data un adevarat recital de critica in timpul pranzului cu 24 de parlamentari (inclusiv din opozitie). Cotidianul Liberation, care a preluat declaratiile lui Sarkozy, a calificat pranzul drept "un festival cu mine, persoana mea si ego-ul meu", o "auto-felicitare" pentru deciziile luate in contracararea crizei si prezenta autoritara la summitul G20 de luna aceasta de la Londra.

Liberation a citat si pasajele "admirative" la adresa aliatilor. Astfel, presedintele american, Barack Obama, "nu s-a ridicat intotdeauna la standardele de hotarare in decizii si de eficienta". Premierul spaniol Jose Luis Rodriguez Zapatero "nu este chiar inteligent", iar Angela Merkel "n-a avut de ales si s-a aliniat la pozitia adoptata de Franta” in fata situatiei critice a bancilor germane.

Ce-i drept, Sarkozy a rezervat si cateva laude la adresa lui Obama - o "minte ascutita", o persoana "inteligenta si carismatica". Despre Zapatero, presedintele francez raspundea unei critici facute de un comesean: "Inteligenta nu este o garantie a succesului politic", ar fi spus Sarkozy pe cand se consuma desertul.

Remarca referitoare la capacitatea intelectuala a premierului spaniol nu a fost recunoscuta de Elysee. Purtatorii de cuvant nu au negat insa afirmatiile despre Obama si Merkel. Madridul nu a luat o pozitie oficiala, iar ziarele spaniole au tratat stirea cu scepticism.