Barack Obama a anuntat joi ca ofiterii CIA care au desfasurat interogatorii agresive in baza instructiunilor secrete ale agentiei nu vor fi supusi anchetelor, informeaza AFP. Declaratia vine in contextul in care patru rapoarte secrete din timpul mandatului lui George W.Bush, ce contin date privind baza legala a politicilor controversate impotriva terorismului, au fost date joi publicitatii de Departamentul de justitie american.

Rapoartele secrete la care se face referire au fost publicate in urma eforturilor Asociatiei americane pentru apararea libertatilor publice (ACLU), care a facut in acest sens demersuri in justitie. "Aceste rapoarte ofera dovada incontestabila ca oficialii administratiei Bush au autorizat si si-au dat acordul legal pentru acte de tortura care incalca legile internationale si nationale", a apreciat Anthony Romero, director executiv al ACLU.

Intr-un comunicat, Obama a replicat ca SUA au trecut printr-un "capitol negru si dureros" al istoriei, dar a precizat ca a "suspendat deja tehnicile de interogatoriu descrise in aceste memorii. Cei care si-au facut datoria cu buna-credinta, la recomandarea legala a Departamentului Justitiei, nu vor fi anchetati. Va trebui sa aparam identitatea acestora intr-o maniera la fel de vigilenta in care si ei ne-au protejat securitatea si va trebui sa avem incredere in ei", a spus presedintele, referitor la ofiterii CIA care au efectuat aceste interogatorii.

De altfel, publicarea memoriilor secrete nu va fi integrala: "Cred profund ca Statele Unite au datoria solemna de a pastra natura secreta a anumitor activitati si informatii legate de securitatea noastra nationala. Ca atare, circumstantele exceptionale referitoare la aceste memorii nu vor fi privite ca o erodare a principiilor legale care permit mentinerea clasificarii anumitor activitati secrete", a mai spus presedintele SUA.

Directorul CIA, Dennis Blair, a recunoscut ca "in aprilie 2009, acest lucru pare socant si deranjant ", dar ca trebuie plasat in contextul "ororilor" de la 11 septembrie, amintind ca Washingtonul s-a angajat sa nu mai utilizeze aceste metode.