Eurobarometru: Un sfert dintre romani spun ca vor vota la alegerile europene
Potrivit Eurostat, temele care ii preocupa pe romani sunt cresterea economica (65%), somajul (49%) si inflatia si puterea de cumparare (40%), teme ce coincid si cu prioritatile cetatenilor europeni in general, chiar daca ordinea difera putin: somaj (57%), crestere economica (52%) si inflatie (40%).
Un alt motiv de preocupare pentru romani este siguranta alimentara, 35% dintre ei indicand preferinta pentru ca aceasta tema sa fie dezbatuta in campanie, fata de 23% dintre cetatenii UE 27.
Mai bine de jumatate dintre repondentii din Romania (58%) cred ca Parlamentul European ar trebui sa aiba un rol mai mare si se declara interesati de alegerile europene. O proportie de 56% dintre ei si-au exprimat interesul fata de scrutinul din iunie 2009, fata de 53% dintre cetatenii UE 27 care au declarat ca nu ii intereseaza aceste alegeri.
Procentul de romani interesati de euroalegeri este oarecum paradoxal, in conditiile in care doar 30% dintre ei stiu ca alegerile vor avea loc in 2009, in timp ce 69% au raspuns ca nu stiu cand ar trebui sa mearga la urne.
Referitor la raspunsul dat la criza financiara, mare parte dintre romani (41%) nu s-au putut pronunta asupra modului in care statele membre au actionat in conditiile crizei. 31% dintre ei cred ca statele UE au avut tendinta sa aiba un raspuns individual, in timp ce 26% cred ca membrii UE au avut un raspuns coordonat.
Europenii par sa aiba o opinie mult mai clara, doar 17% dintre ei neavand un raspuns, in timp ce 44% cred ca statele au actionat individual, iar 39% ca a existat o actiune coordonata la nivel UE.
Coordonarea la nivel UE pare sa fie optiunea cetatenilor din UE 27, 61% dintre ei considerand ca s-ar simti mai protejati in fata crizei daca statele membre si-ar coordona actiunile. Si romanii prefera aceasta varianta, 39% dintre ei declarandu-se in favoarea ei, in timp ce 36% s-ar simti mai protejati daca Romania ar adopta masuri individuale.

România și trenurile internaționale - O istorie de 130 de ani, de la trenurile ce parcurgeau peste 3.000 de km până la rutele mult mai scurte din prezent
Walker, Texas Ranger, se întoarce! / Vești bune pentru fanii Indiana Jones / Noi dovezi despre formarea găurilor negre supermasive
VIDEO Rusia, o viață în exil: Copiii Gulagului se luptă de 30 de ani pentru a reveni acasă
Sorin Cîmpeanu, invitat în studioul HotNews.ro de la ora 18,00. Realizator - Mona Hera
VIDEOINTERVIU/ Beneficiile pe care le pot acorda firmele angajaților anul acesta, dacă au posibilitatea, explicate de Cristian Rapcencu. De la cei 400 lei din telemuncă, la decontarea concediilor și cei 1.500 lei pentru creșă sau gradiniță/ Cum se poate deduce întregul cost cu casele de marcat
Total 46%. Restul de 54% ce fac?
" - Buna ziua, suntem de la Eurostat, facem un sondaj legat de alegerile europarlamentare. Intentionati sa mergeti la vot, si daca da, cu cine veti vota?
- Lasa-ma dom'le in pace cu prostiile astea, altceva mai bun nu aveti de facut?"
Cu un asemenea raspuns cred ca se incadreaza la indecisi, adica nu e nici da nici nu.
In primul rand, pentru ca e un drept al vostru si oricat de mic pare, el poate insemna schimbare in viata voastra, prin alegerea unnor politicieni care, desi imperfecti, sunt mai apropiati de ce va doriti.
In al doilea rand, pentru ca e unul din levierele de care dispuneti pentru a schimba ceva in jurul vostru si trebuie sa il folositi ori de cate ori vi se ofera sansa asta. Miliarde de oameni traiesc in state unde n-au un astfel de drept, ci doar obligatia sa taca si sa serveasca dictatorii.
In al treilea rand, pentru ca neparticipand la vot va pierdeti dreptul legitim de a critica rezultatul, e vina voastra, a celor indiferenti, daca Romania e guvernata de politicieni care nu va plac. Vreti altfel? Implicati-va!
In al patrulea rand, mergeti la vot si votati cu oricare curent politic va place sau de care va simtiti cat de cat atras (dreapta sau stanga, liberal, liberal-democrat sau social-democrat).
Daca nu participati la vot, nu vor castiga decat extremistii, pentru ca fanaticii, nationalistii, separatistii, babele bigote, astia vor merge in masa la vot. Vreti ca in PE sa ajunga monomaniacii gen Vadim, Becali, Tokes? Acestia trebuie eliminati si depinde doar de voi sa-i trimiteti acolo unde e locul tuturor extremistilor!
Indiferent cu cine votezi, du-te la vot, astfel vei avea si dreptul legitim de a critica sau aplauda.
8% - nu voteaza
12% - indecisi
...ok si diferenta pana 100% unde-i?
- 8% "ferm hotarati sa nu se prezinte la urne";
- 12% "sunt inca indecisi";
... si restul de 54% ce sunt? Poate imi scapa mie ceva, dar daca tot se face un articol in care se prezinta date statistice, de ce nu se face pe intelesul tuturor, si cu date corecte?
Asociatia noastra participa activ la alegerile euro-parlamentare ,cum am facut-o la ultimele trei runde electorale ,dar sugeram asociatiilor nostri "buletinul alb"(care se contabilizeaza,nu se anuleaza !)in semn de protest fata de indiferenta cu care ne trareaza guvernul de la Bucuresti :88% nemultumiti fata de calitatea serviciilor consulare -nu se ia nici o masura; de doi ani cerem Consulat la Padova ce ar deservii 140.000 romani din zona ; 23.500€ suma prevazuta in bugetul anului 2009 pentru Mae-DRRP ).
Pentru guvernanti noi suntem doar "vaca de muls"(a sevedea cele 7MILIARDE € aduse de noi in tara in 2008 ) si sursa de voturi in campania electorala .
Miscarea asociativa constituie un potential deosebit ,dar complect ignorat de putere.
Sa auzim si de bine.
De la Padova
ing. Die Nicolae Alexandru - Presedintele Asociatiei"Romeni di Padova"