Un detinut de la Guantanamo a reusit sa sune la postul de televiziune al-Jazeera unde a declarat ca este batut si supus la abuzuri in centrul american de detentie, informeaza site-ul televiziunii, citat de Reuters. Originar din Ciad, detinutul Mohammad el Gharani obtinuse dreptul de a-si suna o ruda.

Jurnalistii au dreptul sa viziteze centrul Guantanamo numai dupa ce semneaza un document in care se angajeaza sa nu discute cu niciun detinut. Ca atare, interviul publicat pe site-ul Al Jazeera este prima marturie din interiorul Guantanamo.

Nu se stie deocamdata cand a fost acordat interviul neobisnuit.

Gharani, in varsta de 21 de ani, a fost detinut la Guantanamo timp de sapte ani. In ianuarie, decizia unei instante americane a dispus eliberarea sa. De atunci, Gharani a fost transferat într-o secţiune din Guantanamo unde prizonierii pentru care s-a dispus eliberarea in instanta s-ar bucura de mai multe drepturi.

Gharani a declarat pentru al Jazeera ca a fost batut de sase gardieni, care au pulverizat inclusiv gaze lacrimogene, pentru ca a refuzat sa isi paraseasca celula. "Acest tratament a inceput cu circa 20 de zile inainte ca Obama sa fie investit in functie si de atunci s-a reluat aproape in fiecare zi", a adaugat el.

Dupa transferul in sectiunea speciala, barbatul a avut posibilitatea sa faca un apel telefonic saptamanal. Intr-una din aceste ocazii, Gharani l-a sunat pe Sami al-Hajj, cameraman Al Jazeera, care a fost eliberat anul trecut din Guantanamo, dupa o detentie de sase ani. "Nu mi-am parasit celula pentru ca nu mi s-au garantat drepturi precum cel de a ma misca in apropierea celulei, de a interactiona cu alti detinuti sau de a consuma alimente normale", i-a spus Gharani cameramanului.

"M-au batut cu un baston de cauciuc sau de plastic", a mai declarat Gharani. "Dupa ce au golit doua incarcaturi de gaze lacrimogene, cu greu mai vedeam si mai respiram. Apoi au inceput sa ma bata din nou: un soldat ma izbea cu capul de podea. Am inceput sa strig catre superiorul sau: uite ce-mi face, uite ce-mi face, insa acesta a inceput sa rada si mi-a replicat: Isi face datoria! Mi-au spart un dinte. M-au filmat din spate, ca sa nu se vada sangele", se incheie marturia.

In replica, armata americana a dat asigurari ca detinutii sunt tratati uman. Un purtator de cuvant al centrului de detentie, comandantul Brook DeWalt, a explicat ca unii dintre cei care urmeaza sa fie eliberati au dreptul sa isi sune saptamanal rudele, dar nu a stiut daca Gharani si-a format singur numarul, ceea ce ar reprezenta o incalcare a normelor.

Un alt oficial american a declarat sub acoperirea anonimatului ca Gharani a spus ca suna un unchi atunci cand a telefonat la televiziunea qatariota. El nu stie cum a obtinut Gharani numarul Al Jazeera.

Ghalani a fost arestat la sfarsitul anului 2001, la varsta de 14 ani. A fost transferat la Guantanamo in 2002.