Dupa o saptamana de tacere, OSCE reactioneaza la situatia din Moldova printr-o scrisoare a reprezentantului pentru libertatea media trimisa autoritatilor de la Chisinau, se arata intr-un comunicat al organizatiei. OSCE cere autoritatilor moldovene sa asigure presei accesul la informatie, dar atrage atentia jurnalistilor de la Chisinau sa relateze cu detasare despre manifestatiile din Republica Moldova. MAE informeaza ca interventia OSCE "este rezultatul demersurilor realizate de catre MAE roman in legatura cu evenimentele recente de la Chisinau".

Scrisoarea a fost trimisa de Reprezentantul OSCE pentru Libertatea Presei, Miklos Haraszti, ministrului de externe moldovean Andrei Stratan. Reactia intarziata a OSCE este rezultatul demersurilor Ministerului roman de Externe, arata un comunicat al MAE remis HotNews.ro.

In scrisoare, Haraszti a facut referire la numeroasele plangeri ale jurnalistilor straini si moldoveni, care au vorbit despre abuzurile fortelor de ordine si ale serviciilor de graniceri, despre brutalitatile la care au fost supusi si despre restrictionarea accesului la internet.

"Oricare ar fi circumstantele, restrictiile impuse presei si restrictionarea libertatii acesteia incalca numeroase principii ale OSCE", a spus Haraszti in scrisoarea adresata lui Stratan.

OSCE insa atrage si jurnalistilor atentia asupra modului in care isi fac meseria: recomandam jurnalistilor care relateaza evenimentele din Moldova "sa indice clar care este statutul lor in timp ce isi fac meseria, sa relateze obiectiv, fara a inflama situatia si sa se abtina de la a se implica personal in evenimente", a spus reprezentantul OSCE.

"Sper ca vor fi initiate anchete minutioase asupra pretinselor violente, iar cei gasiti vinovati vor fi trasi la raspundere, daca jurnalistii au fost obstructionati in relatarile lor", a mai spus Miklos Haraszti.