Protestatari antiguvernamentali thailandezi au luat cu asalt sediul Ministerului de Interne de la Bangkok, duminica. Premierul Abhisit Vejjajiva a declarat stare de urgenta in capitala, informeaza Reuters.

Circa 50 de protestatari au reusit sa treaca de fortele de securitate ale Ministerului de Interne din Bangkok, in timp ce premierul Abhisit Vejjajiva se afla in sediu. Acesta a reusit sa paraseasca totusi cladirea intr-o masina, potrivit unui post de televiziune thailandez. Ulterior, le-a transmis protestatarilor sa inceteze ostilitatile. In caz contrar, vor fi luate masuri mult mai dure, in acord cu starea de urgenta.

"Va cerem sa opriti aceste actiuni", a declarat Veijajiva intr-o declaratie difuzata de televiziunea de stat. "In situatia de fata, trebuie sa readuc linistea in tara, sa reinstaurez ordinea si sa demarez un proces de reforma politica."

Potrivit reporterilor Reuters aflati la fata locului, soldatii nu au facut niciun efort pentru a-i opri pe manifestanti, insa dupa ce acestia au patruns in cladirea ministerului, fortele de securitate au tras focuri de avertizare in aer, pentru ca protestatarii intrati sa nu mai fie urmati si de altii.

Manifestantii s-au adunat si in fata sediului central al politiei din Bangkok. Si in fata guvernului s-au adunat peste 4000 de persoane.

De mai multe saptamani, membrii "camasilor rosii" (sustinatorii fostului premier in exil Thaksin Shinawatra) solicita demisia guvernului si organizarea de alegeri anticipate. Thaksin Shinawatra (59 de ani), fost prim-ministru al Thailandei, inlaturat de la putere in 2006, a fugit in strainatate pentru a scapa de o condamnare si de diverse anchete de coruptie. Om de afaceri controversat, el ramane totusi popular printre paturile defavorizate, in special din regiunile rurale din nord.

Abhisit Vejjajiva, in varsta de 44 de ani, a devenit prim-ministru la 15 decembrie, in urma inlaturarii unei aliante parlamentare, dupa importante manifestatii regaliste care antrenasera ocuparea pentru opt zile a doua aeroporturi din Bangkok. "Camasile rosii" il acuza pe Abhisit ca este o "marioneta" a armatei si a unor consilieri ai regelui.