La o saptamana dupa lansarea de catre Coreea de Nord a unei rachete suspectate ca ar fi un proiectil cu raza lunga de actiune, cei cinci membri permanenti ai Consiliului de Securitate al ONU, alaturi de Japonia, au reusit sa redacteze un document privind o pozitie oficiala, au comunicat oficiali citati de Reuters. Astfel, ei "condamna" lansarea rachetei cu raza lunga de actiune si vor inaspri sanctiunile impotriva regimului de la Phenian.

Ambasadorul britanic la ONU, John Sawers, a confirmat ca documentul privind pozitia comuna a fost redactat intr-o prima forma dupa o discutie de doua ore cu omologii sai din Statele Unite, Franta, China, Rusia si Japonia. Ambasadorul american, Susan Rice, considera ca textul reprezinta "un mesaj clar catre Coreea de Nord".

La inceputul saptamanii, o prima reuniune s-a incheiat fara ca membrii sa adopte o pozitie comuna. Reuniunea incepuse cu o condamnare a gestului Phenianului, conducerea forului subliniind faptul ca lansarea rachetei violeaza o rezolutie al Consiliului de Securitate, adoptata in octombrie 2006, care interzice Coreei de Nord sa testeze explozibili cu incarcatura nucleara. Reprezentantii Japoniei au cerut ca ONU sa emita o noua rezolutie impotriva Coreei de Nord, insa emisarii Chinei si ai Rusiei, care dispun de dreptul de veto, au solicitat amanarea unei decizii pe acesta tema.

De cealalta parte, Statele Unite sustineau ca nord-coreenii au testat o racheta cu raza lunga de actiune Taepo-dong 2, in timp ce regimul de la Phenian spune ca a lansat doar un satelit de comunicatii, pe care ar fi reusit sa il plaseze pe orbita, potrivit agentiei oficiale de presa de la Phenian, KCNA.

Autoritatile japoneze au aratat ca racheta pare sa fi survolat partea de nord a insulei Honshu duminica trecuta, in jurul orei locale 11:37 (05:37, ora Romaniei). Prima treapta a rachetei ar fi cazut in Marea Japoniei, iar cea de-a doua, in Oceanul Pacific.