Liderul organizatiei Al-Qaeda, Osama bin Laden, a fost declarat nevinovat pentru atentatele de la 11 septembrie de catre un juriu al unei emisiuni de televiziune din Olanda, informeaza Hollywood Reporter. Autoritatile din SUA sustin ca bin Laden a fost cel care a organizat atacurile asupra oraselor New York si Washington, soldate cu moartea a 2.998 de persoane si ranirea altor 6.291.

Emisiunea "Avocatul Diavolului" este difuzata de postul Nederland 2 si este considerata extrem de controversata in Olanda. Un celebru avocat olandez, Gerard Spong, pledeaza in apararea unora dintre cei mai cautati si vanati criminali din lume.

In emisiunea difuzata miercuri seara, Spong a reusit sa convinga juriul ca legaturile lui bin Laden cu atacurile din 2001 reprezinta un produs al "propagandei occidentale". Un juriu format din doi barbati si trei femei, impreuna cu publicul, au hotarat ca nu exista dovezi care sa indice ca Osama bin Laden a fost "creierul" atacurilor din 2001, asa cum afirma Statele Unite. Juriul a hotarat, de asemenea, ca exista dovezi "insuficiente" ca Osama bin Laden este adevaratul lider al organizatiei teroriste Al-Qaeda.

Juriul a afirmat insa ca bin Laden "este un terorist care a abuzat Islamul".

Autoritatile americane l-au acuzat pe bin Laden ca a fost cel care a planificat atacurile asupra oraselor New York si Washington, soldate cu moartea a 2.998 de persoane si ranirea altor 6.291. El se afla pe primul loc in lista FBI ai celor mai cautati teroristi, iar pentru prinderea lui se ofera o recompensa de 25 de milioane de dolari.