Cel putin 50.000 de georgieni s-au adunat joi in centrul Tbilisi pana la ora 14:00, pentru a manifesta impotriva presedintelui Mihail Saakasvili, informeaza AFP. In fata Parlamentului mai sunt asteptati si alti protestatari. Impreuna, ei cer demisia sefului statului si alegeri anticipate.

"Conditiile de trai sunt insuportabile, iar drepturile omului sunt constant incalcate, de asta suntem aici. Demisia lui Saakasvili este singura solutie", declara un avocat in varsta de 40 de ani, Kakha Antchavadze.

Arestari preventive

In noaptea de miercuri spre joi, zeci de militanti ai opozitiei georgiene au fost retinuti cu cateva ore inainte de manifestatia de la Tbilisi, a anuntat partidul fostului presedinte al Parlamentului, Nino Burdjanadze.

"Saizeci dintre militantii nostri au fost retinuti, au fost luati de la domiciliile lor", din Rustavi, oras din apropierea capitalei Tbilissi, a declarat Hatuna Ivanisvili, purtatoare de cuvant a Miscarii Democratice - Georgia Unita. "Planuiau sa fie prezenti astazi la protestele din Tbilisi", a adaugat ea.

Politia de la Tbilisi a negat insa informatia. "Nu este adevarat", a replicat scurt purtatorul de cuvant al Ministerului de Interne, Sota Utiasvili. "In ultimele doua zile, in regiune au fost arestate patru persoane, si nu am cunostinta daca vreunul dintre ei are apartenenta la un partid politic", a mai spus Utiasvili.

Cel putin 100.000 de protestatari sunt asteptati in centrul Tbilisi. In frunte cu membrii partidului de opozitie, ei cer demisia presedintelui si solicita alegeri anticipate. Saakasvili si-a pierdut popularitatea dupa razboiul de anul trecut cu Rusia.