Investigatie BIRN: Sarbi si albanezi banuiti de colaborare, torturati in inchisori secrete in Albania si Kosovo
In timpul razboiului din Kosovo, armata sirba a fost acuzata de nenumarate ori de crime contra civilor, a etnicilor albanezi indeosebi. In acelasi timp, gherilele Armatei de Eliberare a Kosovo (UCK) erau prezentate ca o forta militara al carei principal scop era eliberarea Kosovo de sub dominatia regimului Milosevici.
O investigatie a jurnalistilor din Reteaua Balcanica de Investigatii Media (BIRN), publicata de Balkan Insight arata insa ca UCK a mentinut o retea de inchisori in bazele sale militare din Albania si Kosovo, in timpul si dupa terminarea conflictului din 1999.
Bazata pe interviuri cu martori, fosti luptatori UCK si pe unele documente ale ONU, investigatia arata ca au existat sase astfel de inchisori, unde mai multe persoane au fost interogate si torturate.
Unul dintre centrele de detentie a fost la Kukes (Albania) unde cel putin 25 de persoane au fost retinute. Printre acestea se aflau si trei femei albaneze din Kosovo. Cel putin 18 persoane ar fi fost ucise, alte citeva fiind eliberate de catre trupele NATO. Majoritatea celor interogati erau etnici albanezi banuiti de legaturi cu autoritatile sirbesti.
Martorii spun ca unul dintre prizonieri era un fost politist, angajat in timpul regimului Milosevici, si despre care acum nu se mai stie nimic. Un altul era un fost profesor, suspect pentru ca avea un permis de port-arma emis de autoritatile sirbe.
Chiar si dupa terminarea interventiei aeriene a NATO asupra Serbiei a fost mentinut un centru de detentie la Babaloc, in Kosovo. Acolo ar fi fost inchisi in jur de 30 de prizonieri, etnici sirbi si rromi de data aceasta. Despre soarta lor nu se stie nimic in acest moment.
Surse concordante consultate de jurnalistii BIRN arata ca mai multe centre ar fi functionat in Albania, unde au fost dusi sirbi rapiti din Kosovo. Numele mai multor persoane implicate in administrarea inchisorilor ilegale ar fi fost cunoscute de mai mult timp oficialilor din Misiunea Natiunilor Unite in Kosovo (UNMIK).
Una dintre aceste persoane detine si acum o pozitie inalta in sistemul judiciar din Kosovo, dar numele sau nu a fost dezvaluit pentru a nu influenta cercetarile in curs.
Citeste aici investigatia BIRN (lb. engleza)

Se vor întoarce și studenții în amfiteatre din semestrul al doilea? Universitatea București: Cursuri online în continuare, cu mici excepții. UBB: Se conturează varianta hibrid
Cutia neagră a banilor publici. Secretariatul de Stat pentru Culte a alocat anul trecut o sumă record de 750.000 de lei Mănăstirii „Sf. Cuv. Parascheva", ctitorită de PF Daniel. Ani la rând Curtea de Conturi a constatat nereguli la SCC
Frumoasa casă neoromânească de pe strada Stirbei Voda, pentru care administrația Firea a dat autorizație de demolare pe finalul mandatului, este deocamdată salvată: Prefectul a atacat autorizația în instanță
Discursul de adio al lui Donald Trump: Am făcut ceea ce am venit să facem. Am dus cele mai grele bătălii VIDEO
Oamenii invizibili: Bolnavii cronici nu se pot programa la vaccinare din cauză că statul român nu a știut niciodată câți sunt / "Dacă ar exista registre de pacienți, ar dispărea toate serviciile și decontările fictive"
Un crematoriu din Germania lucrează 24 de ore din 24, șapte zile din șapte / Mesajul directorului pentru coronasceptici: Veniți să ne ajutați să mutăm sicriele VIDEO