Publicatia britanica The Guardian a intrat in posesia unui film care demonstreaza contributia politiei in cazul decesului din timpul protestelor de saptamana trecuta din Londra. Un barbat a murit in prima zi a lunii aprilie in urma unui atac de cord, in timpul protestelor din zona Bancii Angliei.

Barbatul era vanzator de ziare si nu facea parte din grupul demonstrantilor. Clipul il arata mergand pe strada cu mainile in buzunare, in fata politiei. Ian Tomlinson, in varsta de 47 de ani, se intorcea acasa de la serviciu. Filmul arata cum acesta este lovit din spate peste picior cu bastonul de catre un politist, dupa care este imbrancit si se prabuseste pe beton. Barbatul este ajutat de catre un civil sa se ridice, in timp ce vorbeste cu politia. Incidentul a fost filmat la Royal Exchange Passage. Barbatul, care nu parea sa fie grav ranit, s-a ridicat si a plecat, prabusindu-se la foarte scurt timp in apropiere de Cornhill, la cateva minute distanta.

In declaratia initiala, Politia a declarat ca protestatarii au impiedicat acordarea primul ajutor. Filmarea difuzata pe BBC arata cum barbatul este inconjurat de un grup de politisti, cativa incercand sa-l ajute. Un protestatar loveste un politist cu o sticla. Barbatul este transportat spre o ambulanta.

Grupul Martorii G20 au facut apel pentru inceperea unei investigatii in cazul lui Ian Tomlison si metodelor folosite de politie in manevrarea protestelor stradale din 1-2 aprilie. Comisia Independenta pentru Plangeri a Politiei – IPCC (Independent Police Complaints Commission) – ancheteaza cazul. „Cativa martori l-au vazut mergand pe strada, fiind prins in aglomeratie si imbrancit de politie. IPCC investigheaza acest aspect al incidentului”, a declarat Comisarul IPCC, Debrah Glass, pentru BBC. Filmarile de pe CCTV revizuite de IPCC arata cum un ofiter al politiei a refuzat sa lase barbatul sa treaca de un cordon vis-a-vis de Banca Angliei, intrumandu-l sa-o coteasca pe la Royal Exchange Passage.

Martorii au declarat pentru The Guardian ca, inaintea incidentului filmat, barbatul fusese lovit si imbrancit de politie de cateva ori. Anna Branthwaite, o fotografa prezenta la locul incidentului, a contrazis declaratia oficiala a politiei si a povestit cum barbatul a cazut si s-a lovit puternic de mai multe ori, iar politia il lovea cu bastonul in timp ce acesta zacea. „Nu a incercat sa se confrunte cu politia”, a declarat aceasta.

Cel care a filmat incidentul este un manager de fonduri din New York. Acesta a declarat ca a facut public filmul deoarece familia decedatului nu primea raspunsuri din partea autoritatilor. Paul King, fiul vitreg al decedatului, a acordat un interviu postului BBC, cerand celor care au vazut incidentul sa depuna marturie. Julie Tomlison, sotia barbatului, a afirmat ca este important pentru copii sa afle ce s-a intamplat cu tatal lor. Familia a multumit celor care i-au sarit in ajutor barbatului.