Presedintele american Barack Obama a declarat, in cadrul unei vizite oficiale in Turcia, ca Statele Unite "nu sunt si nu vor fi niciodata in razboi cu Islamul", informeaza AP. Liderul de la Casa Alba se afla in Turcia in prima sa vizita oficiala intr-o tara musulmana dupa preluarea mandatului, la 20 ianuarie.

"Dati-mi voie sa spun aceasta cat de raspicat pot: Statele Unite nu sunt si nu vor fi niciodata in razboi cu Islamul. De fapt, parteneriatul nostru cu lumea musulmana este vital in respingerea unei ideologii extremiste pe care oameni de toate credintele o refuza", a afirmat Obama.

Liderul de la Casa Alba a spus ca "relatiile Americii cu lumea musulmana nu pot fi si nu vor fi bazate pe opozitia fata de Al-Qaeda. Cautam un angajament mai mare bazat pe interese mutuale si pe respect".

"Ne exprimam aprecierea profunda pentru credinta islamica, care a facut atat de multe de-a lungul secolelor pentru a crea o lume mai buna, lucru valabil si in cazul tarii mele", a afirmat Obama.

Intr-un discurs tinut in fata Parlamentului de la Ankara, Barack Obama a cerut un parteneriat mai mare cu lumea islamica, iar despre Turcia a spus ca este "un aliat important al SUA in multe domenii". De altfel, presedintele american a afirmat ca tara sa sprijina eforturile Turciei de a adera la Uniunea Europeana.

AP precizeaza ca presedintele SUA incearca sa revitalizeze relatiile cu lumea islamica, care a fost acuzata pentru atacurile teroriste de la 11 septembrie.