Premierul rus Vladimir Putin si-a avertizat concentatenii ca anul 2009 va fi unul "foarte dificil", estimand ca actuala criza mondiala "este departe de a se fi terminat". Prezentand raportul activitatii guvernamentale in Duma de Stat, Putin a spus ca autoritatile ruse au reusit sa inlature pericolul dezintegrarii sistemului bancar al tarii.

Banca Rusiei poate reduce dobanda de referinta in urmatoarele luni, a spus premierul Vladimir Putin. "Rubla se stabilizeaza. Sunt motive sa credem ca inflatia va scadea. Ceea ce inseamna ca in urmatoarele luni putem conta pe o reducere a dobanzii de referinta a Bancii centrale", a afirmat Putin, subliniind ca o decizie in acest sens este de competenta stricta a institutiei.

Prin actiunile lor, autoritatile ruse au reusit sa inlature pericolul dezintegrarii sistemului bancar al tarii, a afirmat premierul Putin adresandu-se deputatilor. "Acest pericol a disparut, dar a fost cat se poate de real, a fost practic la un pas de noi", a spus el, precizand ca statul a sustinut bancile pentru a proteja economiile oamenilor si pentru a preveni paralizarea operatiunilor fiscale, scrie Ria Novosti.

Rusia este pregatita sa sustina puternic intreprinderile complexului militaro-industrial al tarii, a anunat premierul de la Moscova. "Pentru mentinerea celor mai importante productii, statul este gata sa intre direct in capitalul companiilor", a explicat seful executivului de la Moscova. Agentia RIA Novosti aminteste ca Centrul de cercetari cosmice a primit deja un ajutor de opt miliarde ruble, iar corporatia MiG - 15 miliarde. Putin a precizat ca amploarea totala a ajutorului pentru aceste intreprinderi va fi de 70 miliarde ruble, iar daca se adauga si garantiile la credite, suma se ridica la 170 miliarde.

Putin: Criza mondiala, departe de a se fi terminat

Premierul rus Vladimir Putin si-a avertizat concentatenii ca anul 2009 va fi unul "foarte dificil", estimand ca actuala criza mondiala "este departe de a se fi terminat".

In acelasi timp, el a anuntat ca valoarea medie a pensiei de varsta va creste, pana la sfarsitul anului 2010, cu 30%, a celei nominale - cu 45%, comparativ cu 2009.

Premierul Putin a atras atentia ca "tentativele de a exclude Rusia din acordurile energetice vor fi contraproductive". "Orice incercare de a elimina Rusia de la luarea de decizii importante, in special in domeniul energiei, de a ignora interesele ei legitimie, sunt contra-productive", a spus premierul rus in fata deputatilor.

Premierul promite un "buget al dezvoltarii"

Statul nu are nicio responsabilitate pentru creditele corporatiste, dar prin intermediul VnesEkonomBank (VEB) va acorda ajutor anumitor intreprinderi strategice, a anuntat premierul Putin ca raspuns la o intrebare formulata in acest sens de un deputat comunist, informeaza Gazeta.ru.

Importul de utilaje care nu se produc in Rusia va fi eliberat de taxa pe valoare adaugata, a anuntat premierul, subliniind ca nu vor fi sprijinite intreprinderile care nu-si dovedesc eficienta. "Problema se pune in felul urmator: ajutor in schimbul optimizarii productiei", a subliniat Vladimir Putin.

Premierul rus a afirmat ca noul buget pentru 2009 va fi unul al dezvoltarii: "Este nevoie de perfectionarea institutiilor economiei de piata, sistemul nostru de creditare trebuie sa devina mai competitiv. Pentru lupta impotriva crizei vor fi alocate trei trilioane de ruble, din care 1,73 trilioane sectorului real al economiei".

Sa nu le spunem la bancheri "cotoi obezi"!

In cazul in care companiile se vor dovedi incapabile sa-si achite datoriile, statul ar putea sa preia active ale acestor intreprinderi, a admis premierul Putin. "Nu este exclus un astfel de scenariu", a precizat oficialul de la Moscova.

Vorbind in plenul Dumei de stat, premierul a cerut asistentei ca in dezbatera bugetului pe anul in curs, bancherii sa nu fie numiti "cotoi obezi" si nici sa nu fie atacati. "Pot fi numiti in fel si chip, dar bancile reprezinta un sector important al economiei noastre si care va trebui sa faca fata unei perioade dificile. Este vorba de urmatoarele sase luni, cand se asteapta o crestere a restantelor la plata datoriilor, iar institutiile financiare vor trebui sa rezolve aceasta problema", a explicat Putin.