Partidul Comunist a castigat detasat alegerile legislative din Republica Moldova, obtinand 44,7% din optiunile de vot, potrivit rezultatelor actualizate, centralizate la ora 21.00, la inchiderea urnelor. Partidul Liberal a obtinut 14,5%, PDLM - 14%, iar Alianta Moldova Noastra - 9,9%, conform exit poll-ului realizat de Institutul de Politici Publice din Republica Moldova.

Celelalte formatiuni politice nu au reusit sa atinga pragul electoral de 6% din sufragii. Pe locul al cincilea s-a clasat Partidul Democrat, cu 3,8% din voturi, urmat de Partidul Social-Democrat, cu 3,3%, de Partidul Popular Crestin-Democrat - condus de Iurie Rosca - care a obtinut numai 2,5% din voturi si de Miscarea Actiunea Europeana, cu 1,2%.

Astfel, cu cele 44,7% din voturi obtinute, Partidul Comunist va putea ocupa 55 de mandate in viitorul Legislativ, Partidul Liberal si PDLM vor avea cate17 mandate, iar Alianta Moldova Noastra va detine 12 locuri.

Cu cele 55 de mandate, Partidul Comunist va putea investi un eventual guvern, dar va trebui sa incheie aliante cu oricare din cele trei formatiuni liberale pentru a avea cele 61 de voturi din 101 necesare pentru alegerea viitorului presedinte al Republicii. Actualul sef al statului, comunistul Vladimir Voronin, nu mai are dreptul de a candida la conducerea tarii, cel de-al doilea mandat al sau urmand sa expire la 7 aprilie.

Exit-pollul a fost realizat, pe baza centralizarii rezultatelor chestionarelor la ora 21.00, la inchiderea urnelor, de catre Institutul de Politici Publice, Institutul European de Studii Politice din Moldova, Asociatia pentru Democratie Participativa ADEPT, CBS AXA si IMAS.

Scrutinul legislativ de duminica din Republica Moldova s-a incheiat la ora 21.00, cu exceptia sectiilor de vot din strainatate unde acesta continua din cauza diferentei de fus orar.

Pana la ora 19:00, aproape 52% din alegatorii inscrisi pe listele electorale au participat la vot, o rata de participare necesara validarii scrutinului, informeaza portalul de stiri Unimedia. Potrivit legislatiei din Republica Moldova, scrutinul legislativ este declarat valid numai daca se inregistreze o rata de participare la vot de peste 50% dintre alegatorii inscrisi.

La urne au fost asteptate duminica 2.600.000 de persoane , o participare la vot de aproximativ 65%.