Premierul danez Anders Fogh Rasmussen va fi numit secretar general al NATO, potrivit AFP, care precizeaza ca toti membrii NATO au fost de acord cu aceasta numire. Premierul turc Recep Tayyip Erdogan si-a exprimat vineri opozitia fata de numirea lui Rasmussen la conducerea NATO, declarandu-se nesigur "de capacitatile sale de a contribui la pacea mondiala".

Rasmussen ii va urma in functie actualului secretar general, Jaap de Hoop Scheffer, de la 1 august.

Actualul secretar general al NATO, Jaap de Hoop Scheffer, a declarat, in conferinta de presa de la finalul lucrarilor summit -ului, ca, in urma discutiilor din ultimele 36 de ore, s-a gasit o solutie si pentru ingrijorarile exprimate de Turcia, iar decizia de numire a noului secretar este unanima.

Liderii NATO nu au reusit la reuniunea inceputa vineri, in Germania, sa stabileasca cine va fi viitorul lor secretar general. Cancelarul german Angela Merkel isi exprimase convingerea ca s-ar fi putut ajunge la un acord in acest sens chiar vineri si isi declarase sprijinul pentru premierul danez Anders Fogh Rasmussen. Candidatura acestuia a fost insa contestata de Turcia, iar deciziile Aliantei se iau numai prin consensul celor 28 de membri. Purtatorul de cuvant James Appathurai a spus ca discutiile pe acest subiect vor continua sambata, cand, la Strasbourg, liderii organizatiei vor continua lucrarile Consiliul Nord Atlantic.