Presedintele SUA, Barack Obama, a avut miercuri intalniri separate cu presedintele Rusiei, Dimitri Medvedev, si cu presedintele Chinei, Hu Jintao, cu ocazia summit-ului G20 din Londra.

SUA si Rusia promit asigurarea stabilitatii mondiale

Obama si Medvedev s-au intalnit in premiera in pozitia de sefi de stat. Intr-un comunicat comun publicat miercuri, cei doi lideri si-au luat angajamentul de a-si reduce stocul de arme nucleare. Obama va vizita Moscova in vara acestui an pentru a continua discutiile, inainte de expirarea Tratatului Stategic de Reducere a Armamentului (START). „Era in care tarile noastre se considerau inamice s-a incheiat”, au declarat cei doi lideri in comunicatul de presa.

START expira la data de 5 decembrie 2009 si limiteaza numarul focoaselor nucleare la 1.700-2.000 de bucati.

„Ne sfatuim negociatorii sa inceapa imediat discutiile in baza acestui tratat si sa ne transmita rezultatele noii intelegeri pana in luna iulie”, au declarat cei doi presedinti, confrom Associated Press. Presedintele rus a admis ca ruptura intre Washington si Moscova nu a fost in interesul Rusiei. „Nu a fost in beneficiul Statelor Unite, Rusiei sau a stabilitatii globale. Am cazut de acord sa incepem un capitol nou in colaborarea dintre cele doua tari, in care ambele state sa-si asume responsabilitatea pentru situatia mondiala, a declarat Medvedev, citat de Reuters.

Obama a definit aceasta intelegere drept un „progres important”. Purtatorul de cuvant al Casei Albe, Robert Gibbs, a declarat pentru presa americana ca Obama si Medvedev nu au stabilit inca un numar pentru stocul armelor nucleare, adaugand ca presedintele american nu va incerca sa minimalizeze diferentele de opinii dintre cele doua state.

Colaborare economica SUA - China

Obama a avut o intrevedere si cu presedintele Chinei, Hu Jintao, in dupa-masa zilei de miercuri. Cei doi au decis deschiderea Dialogului Strategic si Economic U.S. – China. Ambii presedinti s-au inteles sa recurga la Inalta Comisie Unita pentru Comert (High-level Joint Commission on Commerce and Trade ) pentru a intensifica relatiile economice dintre cele doua state.

In plus, China si SUA au decis sa reia discutiile pe probleme de securitate internationala, terorism, drepturile omului, drept, sanatate, educatie, tehnologie si cultura. SUA si China vor colabora in actiuni militare si diplomatice. Pe agenda comuna a celor doua administratii se afla eliminarea armelor nucleare din peninsula coreeana, criza drepturilor omului din Sudan, situatia din Asia de sud-est si pozitia de putere nucleara a Iranului. Discutiile au facut referire si la tehnologiile ecologice de asigurare a energiei.

Jintao si Obama au avut pareri comune asupra unui nou stimul fiscal. Presedintii celor doua state participa joi la prima sedinta de plen G20. Plenul a inceput cu acordul comun al liderilor delegatiilor de a respinge protectionismul economic.