Summitul sefilor de stat din cele mai puternice 20 economii ale lumii incepe joi dimineata, la Londra, o zi de lucrari istorica in care cei prezenti vor incerca sa treca peste divergentele de opinii pentru a gasi un raspuns comun la actuala criza economica globala, cea mai grava din anii `30 incoace.

Manifestatii de protest au izbucnit in mai multe locuri din zona centrala a capitalei britanice, mai ales in fata sediului bancii RBS si a Bancii Centrale a Angliei. Politia a retinut zeci de persoane, iar un manifestant a murit, au anuntat serviciile medicale londoneze.

La ora Romaniei 9:30, liderii mondiali vor incepe cu un mic dejun, iar lucrarile reuniunii se vor incheia in jurul orei 17:30, cand va fi emis comunicatul final al intalnirii urmat de o conferinta de presa.

In primul rand, tarile G20 vor trebui sa-si afirme dorinta comuna de a face tot posibilul pentru a iesi din criza si sa gaseasca modalitati de inasprire a controlului financiar pentru a evita o astfel de situatie pe viitor. Tarile prezente vor trebui sa promita, de asemenea, o majorare a fondurilor institutiilor financiare internationale, precum FMI, pentru ajutorarea tarilor celor mai vulnerabile.

Presedintele francez, Nicholas Sarkozy, si cancelarul german, Angela Merkel au cerut, cu o zi inaintea inceperii oficiale a lucrarilor, reforme dure pentru contracararea paradisurilor fiscale si pentru controlul institutiilor financiare. Ei au insistat pentru rezultate concrete in acest sens.

In schimb, presedintele american, Barack Obama, pentru prima data in Europa de la preluarea mandatului, va cere un nou plan de relansare economica mondiala. Americanii insista ca si alte guverne sa majoreze fondurile alocate programelor de stimulare economica.

Restul statelor spera ca ajutoarele financiare sa nu se reduca, avand in vedere ca guvernele aloca mii de miliarde de dolari pentru sustinerea unor banci.

Vezi mai jos imagini de la demonstratiile de miercuri.