Summitul G20 nu isi poate permite sa adopte "jumatati de masura", a declarat miercuri presedintele SUA, Barack Obama, care a adaugat ca statele membre trebuie sa se concentreze pe punctele comune, nu pe divergente, relateaza AFP.

Declaratia a fost facuta la finalul intalnirii cu premierul britanic Gordon Brown, care are loc in preziua deschiderii Summitului G20, la Londra.

De altfel, Gordon Brown a subliniat ca se asteapta la negocieri dure pe perioada reuniunii din capitala britanica.

"Avem datoria sa ne coordonam actiunile si sa ne concentram asupra punctelor comune, si nu asupra divergentelor episodice", a spus el, estimand ca "divergentele dintre parti au fost exagerate". "Nu exista conflicte atunci cand este nevoie de actiune".

Obama este optimist si crede ca in cadrul acestui summit vor fi obtinute progrese "reale si fara precedent", in principal in ceea ce priveste stabilizarea pietelor financiare si respingerea tentatiilor protectioniste.

Liderul american a precizat ca a venit la Londra "pentru a asculta si nu pentru a da lectii", dar a avertizat ca nu trebuie ratata ocazia de a raspunde adecvat "unei crize care nu cunoaste nicio frontiera".

"Nu vom reusi sa ne intelegem asupra tuturor aspectelor aflate pe agenda", a recunoscut el, la cateva ore dupa ce presedintele francez Nicolas Sarkozy a amenintat din nou ca ar putea parasi lucrarile summitului, daca rezultatele nu vor fi cele asteptate de Franta.