Franta si Germania nu sunt de acord cu draftul comunicatului final al summitului G20, discutat in prezent la nivel de consilieri ai sefilor de stat si de guvern, a declarat presedintele Hexagonului, Nicolas Sarkozy, citat de AFP.

Presedintele Frantei a precizat, la radio Europe 1, ca, dupa ultimele negocieri dintre consilieri, "nu s-a ajuns la niciun acord".

"In stadiul actual, proiectul textului nu convine nici Frantei, nici Germaniei", a afirmat el, adaugand ca Parisul si Berlinul se afla "pe aceeasi lungime de unda" in ceea ce priveste obiectivele acestui summit.

Summitul G20 va debuta joi la Londra si va fi precedat de miercuri seara de un dejun la Downing Street.

Presedintele francez afirmase marti ca ar putea parasi lucrarile summitului, daca rezultatele nu se vor situa la inaltimea ambitiilor sale.

Presedintele Sarkozy a fost foarte clar asupra acesui plan: "Daca nu vom obtine rezultatele scontate, nu voi semna comunicatul", declarase marti, pentru BBC, ministrul Economiei, Christine Lagarde. "Aceasta inseamna ca va parasi summitul, cred ca este foarte decis in aceasta privinta", a adaugat ea.

"Politica unui scaun gol va marca esecul" summitului G20, a reafirmat miercuri Sarkozy.

In ceea ce priveste paradisurile fiscale, presedintele Frantei s-a intrebat de ce partenerii sai din G20 sunt "mai putin entuziasti" pentru a reglementa aceste zone, de unde marea majoritate a fondurilor speculative isi conduc afacerile.

"China trebuie sa-si prezinte in mod clar pozitia", a subliniat el. Nicolas Sarkozy a precizat ca pozitia statelor anglo-saxone era, pana in prezent, de o "relativa toleranta", pana la interventia presedintelui american Barack Obama.

"Acum, avem nevoie de fapte", a incheiat el.