Liderii G20 ce se vor reuni, joi, la Londra, vor incerca sa puna la punct o serie de reguli privind remunerarea angajatilor din sectorul bancar, a declarat premierul britanic Gordon Brown, citat de Reuters. Lucrarile reuniunii G20 se vor desfasura joi, la ExCel Centre din Londra.

"Veti vedea ca joi, la summit-ul G20, economiile mondiale vor anunta reguli internationale pentru remunerarea bancherilor", a afirmat premierul britanic la Saint Paul's Cathedral.

"Cu alte cuvinte, fiecare tara se va angaja sa respecte un set de legi pe care le vom aplica sistemului bancar", a declarat Brown, la finalul unui discurs in care a cerut ca sistemul financiar global sa primeasca din nou "un sens al moralitatii".

"Dificultatile din trecut ne-au facut sa decidem ca vor exista reguli globale in aceasta zona pentru viitor", a declarat premierul de la Londra.

Declaratia lui Brown a fost facuta in contextul scandalurilor aparute dupa ce directori executivi ai unor banci "cu probleme", salvate de autoritati atat in SUA, cat si in Europa, au primit bonusuri de milioane de dolari.

Gordon Brown a precizat ca nevoia de reglementare trebuie sa aiba "o dimensiune morala" iar legile privind remunerarea bancherilor fac parte din aceasta initiativa. "Asa cum incercam sa eliminam paradisurile fiscale, incercam sa scapam de aceste practici nocive insistand ca exista legi globale si nu doar simple reguli care se aplica in cazul unei tari si pot fi subminate in alta", a spus seful Executivului de la Londra.

Summit-ul G20 va avea loc la Londra

Brown va fi gazda summit-ului G20 ale carui lucrari se vor desfasura joi, la ExCel Centre din Londra.

La summit vor participa sefii de guvern si/sau de state din SUA, Japonia, Germania, Franta, Marea Britanie, Italia, Canada, Rusia, Argentina, Australia, Brazilia, China, India, Indonezia, Mexic, Arabia Saudita, Africa de Sud, Coreea de Sud, Turcia, precum si reprezentanti ai Uniunii Europene, FMI, Banca Mondiala, Comitetul International Monetar si Financiar si Comitetul de dezvoltare al FMI si al Bancii Mondiale, dar si oficiali din Spania si Olanda.