Peste zece mii de oameni demonstreaza sambata la Londra, intr-un mare mars altermondialist inaintea summitului de joi al G20, desfasurat sub sloganul "Oamenii trebuie sa fie pe primul loc". Mitingul ar putea fi cel mai mare din capitala britanica dupa manifestarile din 2003 impotriva razboiului din Irak, relateaza AFP.

Marsul a fost organizat de o coalitie formata din peste 150 de organizatii, care cer, la unison "locuri de munca, justitie si protectia mediului".

Mii de manifestanti au inceput sa defileze si pe strazile din Berlin si Frankfurt, la apelul organizatiilor altermondialiste impotriva summitului G20 de la Londra si a reuniunii NATO. Organizatorii se asteapta sa adune peste 40.000 de oameni la acest protest.

Manifestatii similare sunt programate si la Paris, in timp ce protestatari din intreaga lume si-au dat intalnire, de luni pana joi, la Londra.

"Aceasta zi va marca nasterea unei voci progresiste puternice", crede Brendan Barber, secretar general al confederatiei sindicale britanice Trades Union Congress (TUC).

"Saptamana viitoare, cand liderii G20 vor ajunge la Londra, vor auzi voci puternice care vor cere schimbare. Voci care cer un sistem de reglementare mondial al finantelor si actiuni impotriva paradisurilor fiscale. Voci care sustin un nou acord ecologic. Voci pentru o relansare economica in stare sa combata somajul si saracia", a continuat el.

Summitul G20 va reuni sefii de stat si de guvern ai marilor tari industrializate si ai economiilor emergente, dar protestatatii au denuntat costul organizarii unui asemenea eveniment: peste 20 de milioane de euro.

Mii de politisiti au fost amplasati pe strazile Londrei. Fortele de ordine se tem in principal de aparitia unor manifestari violente in City, inima finantelor britanice, indreptate in special impotriva sediilor bancilor si a institutiilor financiare.

"Altermondialismul (din latina, alter-altul – altmondialismul) reprezinta termenul generic utilizat spre a desemna ansamblul actorilor nestatali organizati în asociatii, retele si miscari, cu obiective diverse, care au plasat contestarea mondializarii neoliberale în centrul actiunii si ca semn al identitatii lor" - Mircea Dutu, profesor univ. dr. la Universitatea Ecologica.