Premierul britanic Gordon Brown a cerut liderilor de centru stanga aflati la putere in Europa, in Statele Unite si in America Latina sa redefineasca regulile jocului pentru a face fata crizei economice mondiale, in conditiile in care "pietele nu au functionat pana acum in interesul public", anunta AFP.

"Institutiile internationale create in anii '40 nu mai pot gestiona problemele actuale", a declarat Brown, la Vina del Mar (Chile), unde are loc, sambata, un summit al sefilor de stat si de guvern, economisti si intelectuali de centru stanga.

Citand statistici ale Bancii Mondiale, el a creionat un tablou sumbru al actualei crize: "realitatea este ca 100 de milioane de oameni au fost redusi la saracie de criza, ca alte 30 de milioane isi vor pierde locurile de munca si ca o jumatate de milion de copii vor muri din aceasta cauza".

Seful guvernului britanic, care va gazdui, in 2 aprilie, la Londra, summitul G-20, a facut apel la o supervizare mai atenta a sistemelor financiare si a cerut o reforma a organizatiilor internationale, si in principal a Fondului Monetar International.

"Este necesar un nou start, trebuie sa definim noi reguli globale care sa gestioneze pietele si statele" pentru a apara in primul rand "justitia sociala, grija pentru mediu si progresul

Realitatea este ca 100 de milioane de oameni au fost redusi la saracie de criza, ca alte 30 de milioane isi vor pierde locurile de munca si ca o jumatate de milion de copii vor muri din aceasta cauza.

Gordon Brown

economic", a subliniat Brown.

"Daca noi, liderii progresisti, nu facem nimic pentru a ajuta oamenii care se confrunta cu dificultati, atunci nimeni altcineva nu ii va ajuta", a declarat premierul britanic, adaugand ca "generatiei noastre ii revine rolul de a arata ca globalizarea nu este in mod neaparat o forta nedreapta".

"Criza actuala dovedeste ca rolul guvernelor este esential pentru a ne rezolva problemele", a concluzionat el.

Reuniunea din acest an a "Summitul progresistilor", creat de Bill Clinton in 1999, prezinta un interes deosebit pe fundalul crizei economice, in conditiile in care isi propune sa umple "golul ideologic" lasat in urma de o doctrina ultra-liberala cazuta in dizgratie.

La reuniunea din Chile sunt prezenti, printre altii, vicepresedintele american Joe Biden, presedintii din Chile, Michelle Bachelet, Brazilia, Luiz Inacio Lula da Silva, sau premierii Jose Luis Zapatero si Jens Stoltenberg.