Tarile membre G20 vor trebui sa ajunga la un acord privind lupta impotriva protectionismului la summitul care va avea loc la inceputul lunii aprilie, a declarat vineri prim-vicepremierul rus Igor Suvalov, potrivit NewsIn care citeaza AFP. Sefii de stat si de guvern ai G20, din care fac parte principalele tari dezvoltate si emergente, se vor reuni in 2 aprilie pentru un summit consacrat in special mijloacelor de lupta impotriva crizei economice.

"Cel mai important lucru asupra caruia trebuie sa ajunga la un acord tarile este sa se asigure ca protectionismul nu va afecta comertul mondial", a declarat el in cursul unei reuniuni cu presa.

Tendinta unor state de a-si apara economia in perioada de criza financiara internationala este de inteles, dar va "antrena o depresiune mondiala" daca va merge prea departe sau va dura prea mult, a avertizat oficialul rus. "Aceste masuri nationale trebuie sa fie foarte limitate", a subliniat el.

Rusia, Brazilia, India si China, principalele tari emergente care au participat in 14 martie la reuniunea ministrilor de finante ai G20, si-au exprimat ingrijorarea fata de amenintarea "din ce in ce mai reala" a protectionismului.