Statele Unite contribuie cu 20% la resursele Fondului Monetar International, iar intentia Washington-ului de a-si creste aceasta contributie, in pofida imensului deficit bugetar curent, primeste un nou sprijin. Doi importanti senatori subliniaza rolul FMI in ajutorarea tarilor in dificultate, si, nu in ultimul rand, a economiilor est-europene, informeaza agentiile straine de presa, citate de Rador.

Dupa o intalnire cu liderul FMI, Dominique Strauss-Kahn, si al Bancii Mondiale, Robert Zoellick, doi senatori-cheie americani - presedintele Comitetului pentru relatii externe al Senatului, democratul John Kerry, precum si primul republican din panelul senatorial, Richard Lugar - au declarat intr-o conferinta de presa ca sustin cererea secretarului Trezoreriei, Tim Geithner, de a creste semnificativ finantarea pentru FMI.

Secretarul Trezoreriei a propus ca programul FMI care acorda asistenta financiara tarilor in dificultate sa fie extins pana la 500 miliarde de dolari, ceea ce ar insemna ca SUA, care contribuie cu 20% la fondul actual, sa acorde circa 100 miliarde de dolari.

Kerry a aratat ca organismul financiar international poate acorda un ajutor crucial tarilor din estul Europei care trec prin crize financiare. Senatorul democrat spune ca exista un sprijin bipartizan in Comitetul senatorial pentru relatii externe, pentru resurse suplimentare, chiar daca guvernul federal american va avea un deficit bugetar urias in urma aplicarii planului de stimulente economice si al celui de salvare a industriei financiare.