Senatorul Charles Grassley (Iowa) a sugerat luni ca directorii executivi ai companiei AIG ar trebui sa accepte "in stil japonez" responsabilitatea colapsului gigantului financiar american: fie isi dau demisia, fie se sinucid, transmite FoxNews. Declaratia sa a fost facuta dupa aparitia unor informatii potrivit carora AIG, salvata de la faliment din fonduri publice, va plati bonusuri in valoare de 165 milioane dolari pentru directorii sai.

"Vreau sa spun ca primul lucru care m-ar face sa ma simt mai bine este ca ei (n.red. directorii executivi) sa urmeze exemplul japonezilor, sa vina in fata americanilor, sa se incline, sa spuna ca le pare rau si sa faca unul dintre aceste lucruri: sa-si dea demisia sau sa se sinucida", a afirmat Grassley intr-un interviu pentru un post de radio din Cedar Rapids.

"Iar in cazul japonezilor, acestia de obicei se sinucid inainte sa-si ceara scuze", a spus senatorul republican de Iowa.

Un purtator de cuvant al lui Grassley a precizat apoi ca senatorul nu le-a cerut directorilor AIG sa se sinucida, ci a declarat ca aceia care au acceptat fonduri publice si le-au cheltuit pe vacante si bonusuri au facut un lucru "iresponsabil".

Obama a criticat AIG

Comentariile lui Grassley au fost facute dupa ce s-a aflat ca gigantul asigurarilor AIG, salvat de la faliment din fonduri publice, intentioneaza sa plateasca bonusuri in valoare de 165 milioane dolari pentru directorii sai.

Presedintele american Barack Obama a declarat luni ca va folosi toate mijloacele legale pentru a impiedica compania sa plateasca aceste bonusuri.

Obama s-a declarat revoltat si a afirmat ca AIG se confrunta cu probleme imense "din cauza comportamentului nesabuit si a lacomiei" de care a dat dovada in trecut.

"In aceste conditii, este dificil de inteles cum traderii acestor produse derivate pot merita vreo prima", a acuzat Barack Obama.