Un avion de vanatoare apartinand US Air Force a doborat o drona iraniana deasupra teritoriului irakian, au declarat surse militare americane, citate de Danger Room. Incidentul a avut loc luna trecuta, sustin sursele, care insa nu au oferit detalii.

Reprezentanti ai Coalitiei multinationale din Irak nu au comentat informatiile.

Danger Room precizeaza ca armata americana a acuzat in deseori Iranul ca inarmeaza si antreneaza grupari militante din Irak. US Army a afirmat ca militiile siite au folosit in nenumarate randuri rachete de provenienta iraniana iar grupari sunnite au atacat vehicule militare americane cu bombe facute in Iran.

SUA sustin ca numarul de arme livrate de Iran a scazut in 2008, iar Administratia Obama a anuntat ca este pregatita sa poarte negocieri directe cu autoritatile de la Teheran daca acestea "isi desclesteaza pumnii" si renunta la atitudinea agresiva.

Site-ul specializat in chestiuni de securitate si aparare afirma ca incidentul de luna trecuta a intervenit intr-o perioada "delicata". Potrivit Globalsecurity.org Iranul a construit mai multe aparate de zbor fara pilot (drone), intre care Ababil si Misrad. Ambele modele au fost livrate organizatiei Hezbollah, care le-a folosit in timpul razboiului cu Israelul, din 2006.

Iranul a anuntat in ultimii ani ca a adus imbunatatiri dronelor sale. In februarie 2009, un inalt oficial militar de la Teheran a declarat ca aparatele iraniene au in prezent o raza de actiune de aproape 1.000 de km.

Danger Room precizeaza ca Iranul a exagerat de multe ori puterea reala a armamentului si a echipamentului sau militar, insa daca dronele sale pot zbura atat de mult "ele pot ajunge deasupra fiecarei instalatii militare, misiuni diplomatice si stat din Orientul Mijlociu unde SUA au interese", inclusiv in Irak.