Strategia "O lume fara droguri: Putem reusi!", adoptata de Organizatia Natiunilor Unite in 1998, s-a soldat cu un esec rasunator: in 2008, productia de cocaina crescuse cu 20%, iar cea de heroina, cu 120%, arata un raport al International Drug Policy Consortium.

Reprezentantii ONU discuta din nou de miercuri, la Viena, despre politicile legate de regimul stupefiantelor in lume.

Concret, s-a constatat ca politicile restrictive asupra stupefiantelor au dus la consecinte neasteptate, precum incalcarea drepturilor omului in cazul tarilor unde consumul de droguri se pedepseste cu moartea, abuzurile asupra consumatorilor fortati sa faca tratamente, condamnarea a milioane de persoane pentru consum minor si raspandirea necontrolata a numeroase boli cronice cu mortalitate ridicata, cum ar fi hepatita C sau SIDA.

International Drug Policy Consortium, un consortiu international ce reuneste 32 de ONG-uri care se ocupa de aceste probleme asociate consumului de droguri, solicita guvernelor sa modifice politicile adoptate pana acum.

Guvernele, considera IDPC , ar trebui sa isi canalizeze eforturile in urmatoarele directii:

  • sa dezincrimineze consumul de droguri
  • sa ofere formule pentru tratarea dependentei si sa promoveze inscrierea voluntara in programele de tratament
  • sa creasca numarul programelor de reducere a riscurilor, cum ar fi oferirea de seringi gratuite si de camere de injectare.