Presedintele Barack Obama a sugerat ca ar putea sa demareze negocieri cu elemente moderate ale talibanilor din Afganistan, ca parte a unui proces de reconciliere. Intr-un interviu acordat publicatiei New York Times, liderul american a dat ca exemplu Irakul, unde fortele SUA i-au convins pe unii dintre islamistii radicali sa coopereze impotriva Al-Qaeda.

Liderul de la Casa Alba a declarat ca ar putea exista oportunitati similare in Afganistan, adaugand insa ca situatia din acea zona este mult mai complexa.

Intrebat daca SUA castiga razboiul din Afganistan, Obama a raspuns: "Nu".

Obama si consilierii sai revizuiesc in prezent strategia americana in Afganistan, iar modelul irakian, unde numerosi radicali islamisti au decis sa coopereze, este o sursa de inspiratie. Liderul american a recunoscut insa ca situatia din Afganistan este mult mai complexa, din cauza ca multe zone sunt lipsite de guvernare, iar numeroasele triburi din regiune au interese diferite.

Presedintele Obama a autorizat recent trimiterea a inca 17.000 de soldati in Afganistan, unde militantii islamisti s-au regrupat in ultimul an si si-au intensificat atacurile.

Presedintele afgan Hamid Karzai a salutat declaratia lui Obama despre care a spus ca "e o veste buna, deoarece aceasta a fost si atitudinea guvernului de la Kabul".