Papa Benedict al XVI-lea a anuntat duminica ca va vizita Israelul, teritoriile palestiniene si Iordania intre 8 si 15 mai, "un pelerinaj in cursul caruia se va ruga pentru unitatea si pacea Orientului Mijlociu", informeaza AFP.

Vizita Suveranului Pontif intervine intr-un moment tensionat in relatiile dintre Vatican si Ierusalim. La sfarsitul lunii ianuarie, Papa Benedict al XVI-lea a revocat excomunicarea a 4 episcopi schismatici, printre care si Richard Williamson, care a declarat intr-un interviu ca nu crede in existenta camerelor de gazare si a pus sub semnul intrebarii moartea a sase milioane de evrei in lagarele de concentrare naziste.

Decizia Suveranului Pontif a provocat reactii dintre cele mai puternice in mai multe tari, inclusiv in Israel.

Papa Benedict s-a intalnit ulterior cu lideri evrei pentru a incerca sa imbunatateasca relatiile si a declarat ca Biserica Romano-Catolica este "profund si irevocabil hotarata" sa nu accepte anti-semitismul. De asemenea el a criticat negarea Holocaustului si a numit-o "intolerabila si inacceptabila", in special pentru cler, si a spus ca ar trebui sa fie "clar pentru toata lumea" faptul ca Holocaustul a fost o "crima impotriva lui Dumnezeu si a umanitatii".