Adevarata cauza a expulzarii celor diplomatilor militari ucraineni din Romania este legata de incercarea presedintelui Traian Basescu de a-si ridica scorul electoral, in anul alegerilor prezidentiale, sugereaza presa de la Kiev. Ideea a fost lansata de saptamanalul ucrainean Zerkalo Nedeli, citat de agentia UNIAN, potrivit NewsIn.

Saptamanalul ucrainean a scris ca, in urma deciziei Curtii Internationale de la Haga in cazul litigiului privind resursele din Marea Neagra, Traian Basescu planifica sa faca o vizita in Ucraina, in timpul careia - sustine publicatia - nu intentiona sa semneze Acordul privind micul trafic de frontiera, ci sa ii intalneasca pe reprezentantii comunitatii romanesti si sa deschida o serie de institutii de invatamant.

Presa de la Kiev sustine ca acest lucru i-ar fi permis lui Traian Basescu sa se prezinte in fata alegatorilor drept un om de stat care incearca sa readuca anumite teritorii in cadrul Romaniei. Cum vizita nu a mai avut loc, a fost necesara o schimbare, sunt de parere jurnalistii ucraineni.

"Si daca Basescu nu a reusit sa devina un reunificator al pamanturilor romanesti, atunci presedintele nu are nimic impotriva sa-si ridice rating-ul pe seama luptei dure cu un dusman 'din afara'. Iar Bucurestiul nu are de ales candidatii pentru acest rol dintr-o arie prea vasta. Ungaria, cu care Romania are relatii incordate deja de multi ani, este aliata in NATO si partener in UE. Bulgaria, de asemenea, este membra NATO si UE. Moldova este o tara pe care presedintele Basescu o considera o 'greseala' pe harta Europei, intrucat este teritoriu romanesc dintotdeauna. Din Rusia vine gazul pentru casele si intreprinderile Romaniei. Mai mult, Bucurestiul, in ultimul timp, intentioneaza sa-ti consolideze relatiile cu Moscova", scrie Zerkalo Nedeli.

In aceste conditii, "ramane Ucraina, care, din cauza crizei interne permanente, este considerata de multi un stat vulnerabil si obedient", comenteaza Zerkalo Nedeli.