Presedintele Barack Obama urmeaza sa ridice restrictiile privind fondurile federale acordate cercetarii celulelor susa, a relatat Washington Post.

Publicatia sustine ca liderul de la Casa Alba va semna luni un ordin executiv care prevede acordarea de fonduri pentru cercetarile celulelor stem. Predecesorul lui Obama, George W. Bush, a blocat finantarea acestor cercetari in august 2001. Bush a declarat atunci ca singurele fonduri federale disponibile vor fi cele destinate cercetarii in care se folosesc celulele stem deja existente - ceea ce inseamna ca din acel moment nu s-au mai recoltat astfel de celule.

Folosirea celulelor stem embrionare este un subiect controversat in SUA, pentru ca embrionii umani sunt distrusi, in momentul in care sunt extrase celulele. Numerosi oameni de stiinta sustin ca cercetarile celulelor stem vor conduce la descoperiri medicale importante. Gruparile religioase se opun insa acestor cercetari pe care le considera "imorale".

Decizia lui Obama de a ridica interdictia prinvind finantarile a fost anticipata de specialisti si salutata de cercetatorii din domeniu.