Numarul de violente de strada din orasul canadian Vancouver este in continua crestere in ultimele saptamani, motiv pentru care primarul Gregor Robertson considera ca lupta impotriva interlopilor este "pierduta". Ministrul sigurantei publice, Peter van Loan, intareste afirmatia: "Vancouver a devenit capitala canadiana a gangsterilor."

Crime si schimburi de foc au loc din ce in ce mai des in metropola, de cand Mexicul a operat ample arestari in randul traficantilor de droguri, scrie AFP. Mai concret, cartelurile mexicane, ocupate sa supravietuiasca in fata ofensivei autoritatilor, nu mai pot furniza suficienta cocaina retelelor canadiene. Ca atare, aici preturile au explodat, un kilogram de cocaina ajungand sa coste, de la 25.000 de dolari acum cateva luni, la 50.000 de dolari. Ca atare, gruparile criminale din Vancouver se straduiesc sa obtina controlul asupra stocurilor ramase nevandute, arata inspectorul Jandarmeriei Regale din Canada, Pat Fogarty, citat de CBC.

"Acest flagel (consumul de droguri - n.red.) a inceput acum 20 de ani. Generatiile viitoare trebuie sa fie responsabilizate in fata pericolului, iar parintii sa isi invete copiii ca traficul de droguri nu este cea mai buna afacere", a spus Fogarty.

In ultimele 21 de luni, 750 de presupusi traficanti au fost arestati in urma colaborarii fortelor intre SUA, Canada si Mexic.