Presedintele venezuelean Hugo Chavez a anuntat ca a ordonat nationalizarea unor operatiuni ale companiei Cargill, care are sediul in Statele Unite, si a amenintat ca va face acelasi lucru cu producatorul local Polar, transmite CNN.

Chavez a acuzat compania americana ca a produs tipuri speciale de orez intr-o incercare de a evita controlul preturilor. Presedintele venezuelean a numit aceasta practica "o incalcare flagranta a tot ceea ce facem noi".

Un purtator de cuvant al Cargill, Mark Klein, a declarat insa ca productia sa din Venezuela "respecta toate legile si reglementarile" si a mentionat ca tipul de orez mentionat de Chavez "este produs de sapte ani la fabrica respectiva si de 13 ani in alte fabrici din Venezuela".

Klein a precizat ca firma americana "asteapta momentul sa-si clarifice situatia si respecta decizia guvernului din Venezuela".

Cargill, care are cartierul general in Minnesota, desfasoara operatiuni in Venezuela inca din 1986. Compania are 2.000 de angajati in 22 de fabrici in tara sud-americana.

Chavez a amenintat ca va nationaliza si producatorul local Polar, condus de Lorenzo Mendoza, despre care a spus: 'Domnule Mendoza, fiti atent....Daca vreti sa va luptati cu guvernul, frate, bine. Insa nu te lupti cu guvernul, ci cu legea!"

In luna august a anului trecut, Chavez a ordonat nationalizarea Banco de Venezuela pentru "a o pune in serviciul venezuelenilor".