Peste 80% din cetatenii ungari au prejudecati fata de romi, potrivit unui sondaj efectuat de institutul Median si citat de cotidianul Nepszava, in editia electronica, transmite Mediafax.

Patru cincimi dintre respondenti au spus ca "tiganii nu fac nici un efort sa se integreze in societate". Aproape 60% din persoanele intervievate au afirmat deschis ca, in opinia lor "infractionalitatea este in sangele tiganilor" si 36% au declarat ca romii ar trebui "separati de restul societatii".

Sondajul a mai stabilit o corelatie intre parerile politice ale cetatenilor si atitudinea lor fata de minoritatea roma: cu cat un respondent este mai apropiat de extrema dreapta, cu atat mai mult se opune romilor. Institutul Median a mai aratat ca persoanele cu venituri modeste din sate mici par a fi cel mai putin intolerante fata de vecinii lor romi.

Populatia roma din Ungaria este estimata la aproximativ 600.000 de persoane. Doar in jur de 100.000 dintre acestea s-au declarat de etnie roma, in timpul alegerilor din 2006, potrivit sondajului. Documentul a mai subliniat ca, in timp ce in anii '80, aproximativ 70-80 la suta din romi erau angajati, doar 28 la suta dintre ei aveau locuri de munca in 1993, situatia stagnand sau chiar deteriorandu-se de atunci.