Premierul Ucrainei a promis „sa dea peste maini” tuturor celor care sunt tentati de proprietatea statului. Iulia Timosenko a comentat, la Paris, evenimentele petrecute in absenta ei la sediul societatii Naftogaz Ukrainy, unde miercuri a patruns un grup inarmat al Serviciului de securitate al tarii (SBU), informeaza agentia UNIAN.

„In calitatea mea de premier, voi lovi destul de dureros peste mainile tuturor celor care sunt tentati de proprietatea de stat”, a spus Timosenko. In opinia premierului, prin actiunile sale, SBU a incercat sa paralizeze activitatea Naftogaz, sa distruga programul de aprovizionare a Ucrainei cu gaz, sa arunce in aer intelegerile dintre Naftogaz si Gazprom, sa-i sperie pe oamenii care au lucrat in interesul Naftogaz.

Timosenko este de perere ca in spatele acestor evenimente se afla forte corupte. „Ele ar dori, desigur, sa foloseasca toate parghiile de influenta de care beneficiaza, inclusiv structurile de forta, pentru a nu pierde 11 miliarde metri cubi de gaze si, implicit, cinci miliarde de dolari. Este evident. Iar daca cineva vede in asta o batalie intre unii si altii, trebuie sa spun ca este o banala batalie a unui grup corupt pentru niste bani care nu-i apartin”, a aratat Timosenko, fara sa dea nume.

Spre alegeri anticipate?

Cotidianul RBK Daily scrie, la randul lui, ca dificultatile economice pot conduce la alegeri anticipate in Ucraina. Potrivit unui sondaj realizat de Institutul Gorshenin, 70,9% dintre ucraineni si-au pierdut increderea in autoritatille pe care le considera incapabile sa faca fata situatiei.

In acelasi timp, conform rezultatelor chestionarului, aproape o treime dintre cetatenii Ucrainei nu au bani nici pentru mancare. In conditiile in care aproape jumatate din teritoriul Ucrainei a fost cuprins de un val de proteste, expertii nu exclud eventualitatea ca, in viitorul imediat, sa se produca o modificara substantiala a contextului politic.

35,2% dintre repondenti au caracterizat situatia lor materiala folosind expresia „cu chiu cu vai o scot la capat, uneori nu am bani de mancare”. Numai 3,2% din ucrianeni se pot lauda astazi ca nu resimt greutati materiale, cu exceptia unor achizitii foarte costisitoare (masina, locuinta etc), din care 1,1% declara ca habar nu au de nicio criza.

Pe acest fundal, prognozele expertilor nu sunt deloc incurajatoare. Sudul Ucrainei a fost deja cuprins de proteste: dupa soferii de pe tirurile de lunga distanta, care din 3 martie au blocat complet magistrala de transport Odessa-Kiev, cerand guvernului dezghetarea politicii de creditare, refacerea legislatiei vamale si introducerea unui tarif unic pentru transportatorii auto, au declansat o actiune de protest pe termen nelimitat si un grup de 70 de lucratori ai unei uzine navale, care cer achitarea datoriilor salariale, care nu s-au mai platit din septembrie anul trecut.

„Elita politica locala a asezat de mult propriile interese mai presus de interesele tarii, nedorind, in acelasi timp, sa-si asume responsabilitatea pentru toate esecurile si greutatile economice", a declarat expertul german Alexander Rarh. De aceea, nu exclud ca alegerile din Ucraina, programate pentru decembrie 2009 – ianuarie 2010 sa se desfasoare cu mult inaintea acestui termen”.

Confruntari de forta intre Iuscenko si Timosenko

Conflictul dintre premierul Iulia Timosenko si presedintele Viktor Iuscenko privind soara a 11 miliarde metri cubi de gaze depozitate in rezervoarele subterane ale Ucrainei, a imbracat aspectul unei confruntari de forta. Dupa cum scrie Rossiiskaia gazeta, despre acest volum de carburant se spune ca ar figura in balanta companiei RosUkrEnergo (RUE), in conditiile in care datoriile acestei firme de intermediere inregistrata in Elvetia si copatronata de omul de afaceri Dmitri Firtash, unul din principalii sponsori ai presedintelui Iuscenko, fata de Gazprom se ridica la 1,7 miliarde de dolari.

In ianuarie, concerul rus a permis Naftogaz sa revendice aceasta datorie, dar sub ce forma va fi ea stinsa – cu bani sau marfa – este problema partii ucrainene. In acelasi timp, RUE a declarat ca nu a primit de la Naftogaz nici o instiintare, scrisa sau verbala, referitoare la pretentiile ei. In replica, Naftogaz a afirmat ca a cumparat aceste 11 miliarde metri cubi si ca nu permite RUE sa dispuna de carburantul aflat in depozitele lui. Prin urmare, RUE nu-si poate onora contractele incheiate cu Ungaria si Polonia.

Pe de alta parte, Kommersant remarca faptul ca Timosenko are foarte mare nevoie de cele 11 miliarde metri cubi de gaze. Problema este ca acest gaz a fost inregistrat la un pret redus de 153 dolari mia de metri cubi, ceea ce i-a permis premierului sa declare ca pretul mediu pentru Ucraina la gazul rusesc va fi in 2009 de 228 dolari mia de metri cubi si ca numai datorita eforturilor ei Kievul a primit o reducere de 20% fata de tariful aplicat pentru Germania, spre exemplu. Cu alte cuvinte, explica publicatia, daca acest volum va fi eliminat din pachetul de acorduri convenite cu Moscova, reiese ca Ucraina a cumparat gazul cu 250 dolari mia de metri cubi. Retragerea acestui gaz, operatiune gandita de SBU si de Viktor Iuscenko, scrie Kommersant, reduce, practic, la zero toate avantajele obtinute de Timosenko in negocierile cu colegul sau rus, Vladimir Putin.