Daca ar fi sa-l credem pe Igor Panarin, si Kremlinul nu ar fi deranjat de acest lucru, presedintele Barack Obama va impune legea martiala in acest an, Statele Unite se vor rupe in sase state inainte de 2011 iar Rusia si China vor deveni coloana vertebrala a noii ordini mondiale, relateaza AP

Panarin ar putea fi usor de ignorat, dar el este decanul Scolii Ministerului rus de Externe pentru viitorii diplomati si un invitat permanent al televiziunilor de stat din Rusia. Iar predictiile sale se potrivesc de minune cu linia anti-americana promovata de liderii de la Kremlin.

"Exista o mare probabilitate ca Statele Unite sa intre in colaps pana in 2010", a declarat Panarin, marti, la Moscova, in fata a zeci de studenti, profesori si diplomati, la Academia Diplomatica.

Predictiile lui Panarin, fost purtator de cuvant al Agentiei spatiale federale a Rusiei si fost analist al KGB, se potrivesc cu perceptia negativa asupra Statelor Unite creionata de Kremlin in ultimii ani - si in special de Vladimir Putin.

Putin, fostul presedinte care a preluat acum functia de prim ministru, a vorbit despre asemanarile dintre SUA si Germania nazista si acuza Washingtonul ca este principalul vinovat pentru criza economica globala care a afectat grav Rusia.

Panarin nu a oferit multe argumente pentru previziunile sale, preferand sa citeze ziare, reviste si alte surse deschise.

El sustine insa ca a prezis caderea celei mai bogate natiuni a lumii in urma cu peste zece ani.

Dar, afirma Panarin, recentele turbulente economice din America, alaturi de alte "fenomene culturale si sociale" ii permit sa stabileasca un termen clar pentru "Sfarsit" - momentul in care SUA se vor rupe in sase regiuni autonome, iar Alaska va reveni sub controlul Rusiei.

Panarin argumenteaza cu faptul ca America se confrunta cu un declin moral, iar stresul psihologic este evident din schimburile de focuri tot mai dese in scoli, numarul mare de oameni aflati in puscarii si din ponderea tot mai mare a homosexualilor.

In termeni economici, dovezile care arata ca dominanta americana asupra pietelor globale a incetat sunt caderea indicilor bursieri, declinul produsului intern brut si interventia statului pentru salvarea gigantului bancar Citigroup.

"Am fost in SUA de curand si lucrurile sunt departe de a fi bine. Avem in fata colapsul visului american", sustine analistul rus.

Panarin a insistat asupra faptului ca nu isi doreste prabusirea SUA, dar crede ca Rusia si China vor reusi sa scape cu bine din actuala criza economica. In opinia sa, cele doua natiuni ar trebui sa actioneze impreuna, propunand chiar crearea unei noi monede care sa inlocuiasca dolarul.

Intrebat cum comenteaza teoriile lui Panarin, Ministerul rus de Externe a precizat ca toate intrebarile trebuie trimise in scris.

Unul dintre participanti l-a intrebat pe Panarin ce prevede pentru Rusia, care se confrunta cu cea mai grava criza economica din ultimii zece ani. "Colapsul Rusiei nu va aparea", a raspuns scurt analistul rus.