Liderul spiritual suprem al Iranului, Ali Khamenei, a declarat ca "rezistenta este singura cale de a salva Palestina", calificand Israelul drept "o tumoare canceroasa", in cadrul unei conferinte dedicata Fasiei Gaza, care se desfasoara miercuri si joi la Teheran, relateaza AFP.

Ayatollahul Khamenei, cea mai inalta autoritate a statului, a reafirmat ideea revenirii tuturor refugiatilor palestinieni, urmata de un referendum privind viitorul teritoriului israelian.

Interventia sa a avut loc in cadrul unui "summit alternativ" privind ajutorul care trebuie oferit Gazei si palestinienilor, la doua zile dupa conferinta din Egipt, care a reunit 75 de donatori internationali si s-a incheiat cu angajamente de aproape 4,5 miliarde dolari in urmatorii doi ani pentru reconstructia Fasiei.

Liderul spiritual l-a atacat si pe presedintele american Barack Obama, pe care l-a acuzat ca "ia apararea terorismului guvernamental" promovat de Israel.

"Chiar si noul presedinte al Statelor Unite, care a preluat puterea printr-un slogan care promova schimbarea in raport cu politicile vechii administratii, vorbeste de o sustinere neconditionata pentru a asigura securitatea Israelului", a declarat el.

Conferinta de la Teheran, in cursul careia va lua cuvantul si presedintele ultraconservator Mahmoud Ahmadinejad, reuneste, pe parcursul a doua zile, reprezentantii tarilor din regiune. Identitatea participantilor externi nu a fost dezvaluita.

"Conferinta va examina problema ajutorarii palestinenilor si identificarea unei solutii la aventurile regimului sionist impotriva Palestinei", a afirmat presedintele Parlamentului iranian, Ali Larijani, citat de agentia Fars.

Teheranul se opune ferm solutiei celor doua state, israelian si palestinian, sustinuta atat de tarile arabe cat si de marile puteri. De altfel, statul evreu este dusmanul declarat al Republicii islamice, care nu recunoaste existenta Israelului si sustine miscarea palestiniana Hamas, care controleaza Fasia Gaza.

Liderul spiritual a calificat drept "o eroare de judecata" faptul ca "o tara denumita Israel, infiintata in urma cu 60 de ani, trebuie sa fie o realitate pe care trebuie sa o acceptam. O alta eroare este sa spunem ca singura modalitate de salvare a palestinienilor este negocierea".

"Spun astazi tuturor fratilor si surorilor musulmani sa-si uneasca fortele pentru a distruge imunitatea criminalilor sionisti", a adaugat el, apreciind "primul pas care trebuie facut" este trimiterea in judecata "a responsabililor politici si militari care au jucat un rol in dezastrul din Gaza".

Marti, seful diplomatiei saudite, printul Al-Faysal, a cerut omologilor sai arabi sa nu tolereze ca state non-arabe - facand referire directa la Iranul persan - sa se amestece in afacerile interne din Irak, Liban si Palestina.

El a cerut statelor arabe sa faca fata "provocarii iraniene".